piątek, 20 lipca 2012

Szpinak z fetą

Danie jeszcze sprzed diety. Powstało w momencie, gdy nie było w domu nic do jedzonka, a obiad jakis trzeba było zjeść. Po przejrzeniu lodówki i zamrażarki udało się coś stworzyć. Wyszło pysznie!  :)
Dobre danie samodzielne, z bagietką czy makaronem.


Przygotowanie: <30 minut




Składniki:

- 3/4 opakowania mrożonego szpinaku z liściach ( ja kupuję bonduelle ),
- cebula, czosnek - ilość wg upodobań,
- kawałek papryki,
- pół opakowania sera feta,
- 3 grube plastry sera żółtego,
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%,
- ser pecorino - ok. 2 łyżek, starty,
- łyżka masła,
- pieprz.

Wykonanie:












  1. Szpinak rozmrażamy na małym ogniu.
  2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
  3. Gdy ww warzywka będą podsmażone - dodajemy paprykę i smażymy jeszcze ok 2 minut.
  4. Przekładamy wszystko do rozmrożonego szpinaku i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz ser żółty. Mieszamy.
  5. Gdy sery się prawie rozpuszczą dodajemy śmietanę, mieszamy i na koniec przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy starty ser typy pecorino.
  6. Dusimy max. 5 minut i gotowe :)
Smacznego :)
K.




1 komentarz:

  1. Ale pyszności, ja lubię mrożony szpinak ze śmietaną z lidla, mam jeszcze opakowanie, więc przepis już sobie notuję, do tego chrupiąca bagietka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*