Przygotowanie: < 20 minut,
Marynowanie: najlepiej całą noc
Składniki:
( na 1 osobę )- filet z łososia : 200 - 300 g,
marynata:
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- czosnek w płatkach,
- koperek.
sałatka:
- niepełna garść rukoli,
- 1 mały pomidor lub pół dużego, najlepiej malinowy,
- pół małej, czerwonej cebulki ( lub cukrowej ),
- 6 łyżeczek arbuza,
- 6 łyżeczek melona,,
- łyżka uprażonego sezamu.
dressing:
- łyżka oliwy,
- łyżka octu balsamicznego.
Jako dressing do tego dania polecam Glassę Balsamico firmy Ponti czy Monini. Ja ze względu na dietę nie mogę jej użyć ale z całego serca polecam do wszystkiego z rukolą :)
Wykonanie:
- Łososia myjemy, oczyszczamy, wyjmujemy ości, które pozostały.
- Posypujemy pieprzem i czosnkiem w płatkach. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.
- Odkładamy do lodówki.
- 20 minut przed planowanym jedzeniem włączamy grilla.
- W czasie, gdy się będzie rozgrzewał robimy sałatkę: na talerzu układamy rukolę, na nią pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie melona i arbuza.
- Wszystko posypujemy sezamem i polewamy dressingiem.
- Łososia pieczemy ok. 7 - 10 minut, po czym wykładamy na sałatkę.
Smacznego :)
Szybko, pysznie, zdrowo- ja tez takie obiady moglabym jesc non-stop, szczegolnie na tygodniu gdy czasu na przygotowanie nie mam duzo, a wcale nie chce jesc jakis zupek z proszku ;)
OdpowiedzUsuńkocham takie dania, rewelacja! Zazdroszczę uczty... :) bardzo smacznie to wygląda, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKolejna wspaniała potrawa w mojej akcji, dziękuję.
OdpowiedzUsuńo jej!
OdpowiedzUsuńale bym sobie zjadła łososia!
pysznie wygląda!;)