środa, 25 lipca 2012

Grillowany łosoś na rukoli

Takie obiady mogę jeść codziennie. Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny.


Przygotowanie: < 20 minut,
Marynowanie: najlepiej całą noc




Składniki:

( na 1 osobę )
- filet z łososia : 200 - 300 g,
marynata:
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- czosnek w płatkach,
- koperek.
sałatka:
- niepełna garść rukoli,
- 1 mały pomidor lub pół dużego, najlepiej malinowy,
- pół małej, czerwonej cebulki ( lub cukrowej ),
- 6 łyżeczek arbuza,
- 6 łyżeczek melona,,
- łyżka uprażonego sezamu.
dressing:
- łyżka oliwy,
- łyżka octu balsamicznego.
Jako dressing do tego dania polecam Glassę Balsamico firmy Ponti czy Monini. Ja ze względu na dietę nie mogę jej użyć ale z całego serca polecam do wszystkiego z rukolą :)


Wykonanie:


  1. Łososia myjemy, oczyszczamy, wyjmujemy ości, które pozostały.
  2. Posypujemy pieprzem i czosnkiem w płatkach. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.
  3. Odkładamy do lodówki.
  4. 20 minut przed planowanym jedzeniem włączamy grilla.
  5. W czasie, gdy się będzie rozgrzewał robimy sałatkę: na talerzu układamy rukolę, na nią pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie melona i arbuza.
  6. Wszystko posypujemy sezamem i polewamy dressingiem. 
  7. Łososia pieczemy ok. 7 - 10 minut, po czym wykładamy na sałatkę.









Smacznego :)
K.


Przepis dodaję do akcji Mopsa w kuchni:


Kolorowo - sałatkowo

4 komentarze:

  1. Szybko, pysznie, zdrowo- ja tez takie obiady moglabym jesc non-stop, szczegolnie na tygodniu gdy czasu na przygotowanie nie mam duzo, a wcale nie chce jesc jakis zupek z proszku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie dania, rewelacja! Zazdroszczę uczty... :) bardzo smacznie to wygląda, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna wspaniała potrawa w mojej akcji, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. o jej!
    ale bym sobie zjadła łososia!
    pysznie wygląda!;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*