Dziś powstał mój obiad marzenie. Połączenie idealne. Niebo w gębie. Polecam wszystkim :)
Przygotowanie: <20 minut,
Marynowanie: minimum godzina - najlepiej jednak ( jak zawsze ) cała noc
Składniki:
- pół piersi z kurczaka ( bez polędwiczki ),- niepełna garść rukoli,
- mały pomidor lub połowa większego,
- 3 plasterki cebuli czerwonej,
- arbuz ( najlepiej tyle kawałków ile pomidora ) - całkowicie na oko, ja dałam z 6 łyżeczek,
- łyżka sezamu,
- kurkuma,
- papryka ostra,
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka do marynaty, 1 łyżka do sosu,
- łyżka octu balsamicznego z Modeny,
- pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy wzdłuż na pół. Marynujemy w kurkumie i papryce ostrej ( ilość przypraw wg upodobań, ja dałam łyżkę kurkumy i dwie łyżki papryki ostrej ). Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Rozgrzewamy grilla elektrycznego.
- Rukolę układamy na talerzu, na nią kładziemy pokrojonego pomidora, cebulę oraz arbuza. Posypujemy pieprzem.
- Kurczaka grillujemy.
- W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarenka sezamu ( uważamy, żeby ich nie spalić!!! ). Posypujemy nimi sałatkę.
- Robimy sos: oliwę łączymy z octem balsamicznym. Najlepiej w małym słoiczku.
- Ugrillowanego kurczaka kroimy w plasterki i układamy na sałatce.
- Kropimy sosem i gotowe :)
Smacznego :)
Bardzo interesująca sałatka, ciekawa jestem jak smakuje dodatek arbuza.
OdpowiedzUsuń