poniedziałek, 23 lipca 2012

Schab pieczony z czosnkiem i ziołami

Jeden z naszych dietetycznych obiadków. Za schabem pieczonym nie przepadam, ale ten wyszedł dobry ;). Jeśli chodzi o wieprzowinę pozostanę jednak wierną fanką polędwiczki  ;).


Przygotowanie: <10 minut
Pieczenie: ok. 40 minut
Marynowanie: najlepiej całą noc.




Składniki:

( na samicę ( 200 g ), samca ( 300 - 350 g ) i psa ;) )
- 500 - 600 g schabu środkowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- łyżka cząbru,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka pieprzu,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy/oleju z pestek winogron,
- rękaw do pieczenia.

Wykonanie:









  1. Schab myjemy, nacieramy odrobiną soli i pieprzem.
  2. Czosnek obieramy, kroimy bądź wyciskamy.
  3. W miseczce łączymy czosnek, wszystkie zioła i oliwę. Nacieramy tym mięso i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 - 45 minut.
  6. Podawać z warzywami lub jako wędlinę na kanapki.
Smacznego :)
K.


2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobnie, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie dobre, zdrowe i praktyczne danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*