piątek, 27 lipca 2012

Tajska zupa z kurczakiem

Zupka znana jako Tom Ka Gai. Bardzo smaczna, aromatyczna. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Raz w tygodniu mamy dzień dziecka i możemy zjeść dowolną zupę, tym razem padło na tajską.


Przygotowanie: ok. 30 - 40 min + opcjonalnie gotowanie rosołu

Przepis wzięłam ze strony: [ klik ], zmieniając proporcje. Zupę najlepiej przygotować rano, żeby miała czas odstać i przejść przyprawami. Podczas lata najlepiej podawać letnią. Trawę cytrynową zostawić w garnku, nie podawać w zupie.




Składniki:

- 2 -3 litry bulionu z kurczaka,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 trawy cytrynowe,
- ok. 100 g grzybów Shitake,
- 8 suszonych liści kafiru,
- puszka mleka kokosowego,
- pół startego korzenia galangal lub imbiru,
- 2 papryczki chilli,
- sok z 1 limonki,
- pół papryki,
- cebula czerwona,
- 4 łyżki sosu rybnego,
- łyżeczka brązowego cukru,
- do podania: świeża bazylia i kolendra,
- opcjonalnie suszone chilli do doprawienia.

Trawę cytrynową i grzyby shitake można zamrozić ( są sprzedawane w większych opakowaniach niż potrzeba do większości dań ).

Wykonanie:


nomnomnomnom

  1. Gotujemy rosół, lub używamy kostki ( jeśli musimy ;) ).
  2. Przygotowujemy składniki. Grzyby Shitake kroimy w plasterki, trawę cytrynową na pół.
  3. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w dość spore kawałki.
  4. Imbir ścieramy na tarce, papryczki kroimy w plasterki.
  5. Do rosołu wrzucamy: kurczaka, trawę cytrynową, suszone liście kafiru oraz grzyby.
  6. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.
  7. W tym czasie przygotowujemy paprykę i cebulę, krojąc je na plasterki.
  8. Do zupy wrzucamy papryczki chilli oraz starty imbir.
  9. Po dwóch minutach dodajemy mleko kokosowe, następnie pokrojone warzywa oraz wyciśnięty sok z limonki.
  10. Przyprawiamy sosem rybnym i łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Gotowe :)















Smacznego!!! :)
K.
Wiecznie czekając na dobre jedzonko... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*