wtorek, 12 marca 2013

Szybka zapiekanka z cukinią, chorizo i ajwarem

Szybka propozycja na obiad czy kolację. Otworzyłam lodówkę, miałam tam kawałek chorizo, pół słoiczka domowego ajwaru i kilka polędwiczek z kurczaka. Wyszło super. Idealne też następnego dnia do pracy - odgrzewa się też rewelacyjnie. Przygotowanie zajęło mi mniej niż 10 minut, a pieczenie 30 minut.




Składniki:

- łyżeczka miękkiego masła,
- 3 małe cukinie,
- 50 g chorizo,
- 100 g polędwiczek z kurczaka,
- 4 łyżki ajwaru,
- 100 g sera mozzarella,
- przyprawy do smaku: tu odrobina chilli i sumaku.

Wykonanie:


  1. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Chorizo i kurczaka drobno kroimy.
  2. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Małą foremkę ( tu 15 x 23 cm ) smarujemy masłem.
  3. Na patelni podsmażamy kurczaka i chorizo z ajwarem.
  4. Foremkę wykładamy częścią cukinii, wykładamy połową sera.
  5. Wykładamy farsz, na to resztę cukinii i resztę sera. Posypujemy przyprawami.
  6. Pieczemy 30 minut.
Smacznego:)
K.



7 komentarzy:

  1. Chętnie zjadłabym porcyjkę, wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny obiad!
    bardzo lubię zapiekana cukinię

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia wygląda rewelacyjnie:) z chęcią bym zjadła takie warzywa na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och uwielbiam takie cukiniowe zapiekanki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Very great post. I just stumbled upon your blog
    and wanted to mention that I have truly enjoyed browsing your weblog posts.
    In any case I will be subscribing on your feed and I hope you write again very soon!

    Feel free to surf to my site ... dui portland oregon

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*