środa, 6 marca 2013

Banoffee Pie

Wczoraj para naszych Przyjaciół miała 2 rocznicę ślubu. Jak ten czas szybko leci!!! Dopiero co szukali miejsca na wesele, sukienki i innych okołoślubnych bajerów...
No ale cóż, czas przemija, a oni z roku na rok coraz szczęśliwsi :).
Jeszcze raz życzę Wam dużo szczęścia i miłości :)

Na tę okazję przygotowałam Im szybkie ciacho Banoffee Pie, o którym słyszałam już wiele pysznego. Nie omieszkałam odłożyć troszkę dla Mężczyzny ( uznałam, że to jego smaki ). Stwierdził, że przepyszny deser.
Niestety nie będzie często u nas gościł, ponieważ kaloryczność jest przerażająca. Sama zjadłam wczoraj jedną kokilkę, co mi się normalnie nie zdarza ( nie chciałam, aby Rodzina Państwa (już nie tak) Młodych się podtruła ;) ) i powiem, że pomimo mojej niechęci do kajmaku ciacho jest wspaniałe i przepyszne! Po zjedzeniu łaziłam szybkim marszem z psem jak głupia przez godzinę ( jakby to miało pomóc... ) żeby spalić troszkę kalorii.

Mimo kaloryczności polecam czasem skusić się na taką przyjemność. Ciasto jest banalne w wykonaniu - nie wymaga jakichkolwiek umiejętności kulinarnych.



Składniki:


( na 1 tortownicę + 4 kokilki - kokilki można pominąć i wtedy ciasto będzie wyższe )

spód:
- opakowanie ciastek digestive z czekoladą,
- 100 g migdałów mielonych,
- 60 g rozpuszczonego masła.

nadzienie:
- 400 g kajmaku ( gotowego, albo wcześniej ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego ),
- 4 banany,

wierzch:
- 500 ml śmietany 30 % do ubijania,
- łyżka cukru pudru,
- 2 kostki gorzkiej, startej czekoloady.

Wykonanie:


  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ciastka mielimy w blenderze, albo rozbujamy tłuczkiem na piasek. Łączymy z migdałami i zalewamy rozpuszczonym masłem. Mieszamy. Wykładamy dno tortownicy.
  3. Pieczemy ok. 10 - 15 minut. Chwilę studzimy i smarujemy masą kajmakową ( jeśli będzie za gęsta można postawić puszkę chwilę na grzejniku lub ogrzać wkładając do gorącej wody ).
  4. Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Wykładamy nim tartę i chowamy do lodówki.
  5. Śmietankę ubijamy na wysokich obrotach na sztywno pod koniec dodając cukier puder. 
  6. Ubitą śmietanę wykładamy na tartę i wyrównujemy.
  7. Posypujemy startą czekoladą i odkładamy do lodówki do momentu podania.
Smacznego :)
K.



17 komentarzy:

  1. a jak za mną chodzi taki kajmaczek...
    pozdrawiam:
    Asia
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety... Zjadłabym to cudo, gdybym tylko mogła! Chyba mimo to skrzystam z przepisu, bo niedługo szykuje mi się rodzinna impreza. Przepis nie wydaje się skomplikowany, a przypuszczam, że efekt jest obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym chętnie, dobrze, że po obiedzie już jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda mega apetycznie, dużo o nim słyszałam ale nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakby ktoś nie mógł znaleźć to z góry uprzedzam, że ciasteczka digestive to nic innego jak digestive biscuits czyli herbatniki pełnoziarniste.

    OdpowiedzUsuń
  6. Incredible quest there. What occurred after? Thanks!

    my web-site :: Recipe pecan pie

    OdpowiedzUsuń
  7. If you are going for finest contents like myself, only pay a
    quick visit this web site every day because it offers quality contents, thanks

    Check out my web site free watch funny video

    OdpowiedzUsuń
  8. What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity on the topic of unpredicted emotions.



    My page - funny movies for kids

    OdpowiedzUsuń
  9. Excellent web site. Lots of helpful info here.
    I'm sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you in your effort!

    Feel free to visit my web-site: $50 PSN Code

    OdpowiedzUsuń
  10. you're actually a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It seems that you're doing any
    unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you
    have done a excellent task in this matter!

    My web site; Free PSN Cards

    OdpowiedzUsuń
  11. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
    my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    My blog post :: rar password cracker

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, marvelous weblog format! How long have you been blogging for?
    you make running a blog look easy. The whole glance
    of your website is great, let alone the content material!


    Feel free to visit my web blog; make online money for Free

    OdpowiedzUsuń
  13. Why visitors still make use of to read news papers when in
    this technological world everything is available on web?


    my web page: PSN Code Generator

    OdpowiedzUsuń
  14. I comment each time I especially enjoy a article on a site
    or if I have something to valuable to contribute to the conversation.
    It is caused by the fire communicated in the article I read.

    And on this article "Banoffee Pie". I was excited enough to post a thought ;-) I actually do have a few questions for you if you
    tend not to mind. Could it be only me or do some of these responses appear like written by brain dead visitors?
    :-P And, if you are posting on additional places, I'd like to follow anything fresh you have to post. Could you list the complete urls of all your communal sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

    Here is my web blog ... good ways to earn money

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*