Składniki:
( na 2 osoby)- 2 filety z łososia,
- czosnek w płatkach,
- świeżo zmielony pieprz,
- chilli w płatkach
- odrobina masła lub oleju ( tylko do posmarowania folii ),
- 2 ziemniaki,
- łyżka oleju,
- sól, chilli w płatkach,
- 10 dkg kapusty KISZONEJ*,
- pół jabłka,
- pół małej cebuli,
- szczypta cukru trzcinowego,
- łyżeczka oleju,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
- Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy na drobne plasterki. Mieszamy z olejem i układamy na blaszce, Delikatnie przyprawiamy ( wg gustu ).
- Łososia myjemy i posypujemy przyprawami. Folię aluminiową smarujemy delikatnie tłuszczem i układamy łososia skórą do folii. Zawijamy, pamiętając, by folia na górze nie przywierała do ryby.
- Wkładamy razem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Jeśli chcemy bardziej podpieczone ziemniaczki to polecam włożyć je 10 minut wcześniej i potem dołożyć rybę.
- Podczas gdy obiad się piecze przygotowujemy surówkę: kapustę kroimy. Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, dodajemy olej i doprawiamy.
Smacznego!
K.
*
źródło: http://www.gramzdrowia.pl/jedzenie/diety/kapusta-kiszona-czy-kwaszona.html |
Chyba się do Ciebie na obiadek wybiorę ;)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla Mnie! Pycha :)
OdpowiedzUsuńwszystko na tym talerzu mi się podoba
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo, jak smacznie :) Pieczony łosoś po prostu rozpływa się w ustach, uwielbiam go.
OdpowiedzUsuń