sobota, 16 marca 2013

Pieczony filet z łososia

z chipsami ziemniaczanymi i surówką z kapusty kiszonej czyli obiad na sobotę:). Zdrowo i smacznie :)





Składniki:

( na 2 osoby)

- 2 filety z łososia,
- czosnek w płatkach,
- świeżo zmielony pieprz,
- chilli w płatkach
- odrobina masła lub oleju ( tylko do posmarowania folii ),

- 2 ziemniaki,
- łyżka oleju,
- sól, chilli w płatkach,

- 10 dkg kapusty KISZONEJ*,
- pół jabłka,
- pół małej cebuli,
- szczypta cukru trzcinowego,
- łyżeczka oleju,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


  1. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
  2. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy na drobne plasterki. Mieszamy z olejem i układamy na blaszce, Delikatnie przyprawiamy ( wg gustu ).
  3. Łososia myjemy i posypujemy przyprawami. Folię aluminiową smarujemy delikatnie tłuszczem i układamy łososia skórą do folii. Zawijamy, pamiętając, by folia na górze nie przywierała do ryby.
  4. Wkładamy razem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Jeśli chcemy bardziej podpieczone ziemniaczki to polecam włożyć je 10 minut wcześniej i potem dołożyć rybę.
  5. Podczas gdy obiad się piecze przygotowujemy surówkę: kapustę kroimy. Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, dodajemy olej i doprawiamy.
Smacznego!
K.

*
źródło: http://www.gramzdrowia.pl/jedzenie/diety/kapusta-kiszona-czy-kwaszona.html



5 komentarzy:

  1. Chyba się do Ciebie na obiadek wybiorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko na tym talerzu mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zdrowo, jak smacznie :) Pieczony łosoś po prostu rozpływa się w ustach, uwielbiam go.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*