Składniki:
( na 2 porcje )- pół małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół małej ostrej papryczki,
- pół średniego bakłażana,
- puszka pomidorów,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki soczewicy,
- przyprawy: tu bazylia, cząber, pul biber, sumak.
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno kroimy.
- Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek.
- Papryczkę drobno kroimy i dorzucamy na patelnię.
- Bakłażana myjemy i kroimy w większą kostkę, dorzucamy do reszty i chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy pomidorami z puszki, podlewamy wodą i po zagotowaniu dorzucamy soczewicę.
- Gotujemy do miękkości. Doprawiamy.
Smacznego :)
K.
Bardzo lubię takie dania! Pycha!
OdpowiedzUsuńAle odjazd! Soczewica, bakłażan, mniam! Muszę wyguglać tę dziwną przyprawę ;)
OdpowiedzUsuńdobre dobre! super:)
OdpowiedzUsuńno niestety nie przepadam za soczewica :(
OdpowiedzUsuń