środa, 20 marca 2013

Soczewica z bakłażanem

Szybki obiad na Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa :)




Składniki:

( na 2 porcje )
- pół małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół małej ostrej papryczki,
- pół średniego bakłażana,
- puszka pomidorów,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki soczewicy,
- przyprawy: tu bazylia, cząber, pul biber, sumak.

Wykonanie:


  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
  2. Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek.
  3. Papryczkę drobno kroimy i dorzucamy na patelnię.
  4. Bakłażana myjemy i kroimy w większą kostkę, dorzucamy do reszty i chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy pomidorami z puszki, podlewamy wodą i po zagotowaniu dorzucamy soczewicę.
  5. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy.
Smacznego :)
K.


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale odjazd! Soczewica, bakłażan, mniam! Muszę wyguglać tę dziwną przyprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no niestety nie przepadam za soczewica :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*