Składniki:
kruchy spód:- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego brązowego cukru,
- 120 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki zimnej wody,
- odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego.
nadzienie:
- 3 gruszki,
- łyżka masła,
- łyżka brązowego cukru,
- 3 łyżki rumu ( używam kanaryjskiego, z miodem ),
- 3 łyżki płatków migdałowych.
wierzch:
- 2 białka ( w temperaturze pokojowej ),
- 4 łyżki drobnego cukru,
- pół łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu z wanilii,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki płatków z migdałów.
Wykonanie:
- Masło kroimy na małą kostkę, zagniatamy z resztą składników. Formujemy kulę i chowamy do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.
- Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy rumem, mieszamy i wysypujemy gruszki. Podsmażamy ok. 10 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatki migdałów. Zdejmujemy z ognia i chłodzimy.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik ponownie nastawiamy na 180 stopni.
- Białka ubijamy na wysokich obrotach do sztywności. Dodajemy po łyżce cukru co minutę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy część płatków migdałowych.
- Na ciasto wykładamy gruszki i smarujemy ubitym białkiem.
- Posypujemy resztą płatków migdałowych.
- Pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego :)
K.
dobrze, że teraz zajrzałam to może jeszcze sobie dzisiaj zrobię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z gruszkami, a jak jeszcze mają w sobie płatki migdałowe to już czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńKasiu,
OdpowiedzUsuńMasz świetną formę do tarty, wygląda bardzo elegancko. Zresztą samo ciasto, jestem przekonana, że jest przepyszne. Gruszki i migdały to niezawodne połączenie.
Serdeczne pozdrowienia,
E.
Dziękuję Edith, kupiona w Duka :)
Usuńosttanio mam wielka occhote na gruszki:)nawet krem z pomidorow robilam z gruszkami:)
OdpowiedzUsuńtarta grzechu warta:) boska
OdpowiedzUsuńMoja mam także dziś popełniła ciasto z gruszkami i płatkami migdałów. Ale cóż... jak to mówią - kwestia smaku. Natomiast Twoje z chęcią zjadłabym całe ;)
OdpowiedzUsuńzapowiada się pycha ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńMasz fajną formę na tarty. A ta z gruszkami musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńKacha
Bardzo ładne podanie tego ciasta i migdałowe wykończenie. ; )
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń