niedziela, 3 marca 2013

Tarta z gruszkami

Ciasto idealne na niedzielę. Bardzo smaczny wytwór. Delikatnie karmelizowane gruszki, płatki migdałów - czego chcieć więcej :)





Składniki:

kruchy spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego brązowego cukru,
- 120 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki zimnej wody,
- odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego.

nadzienie:
- 3 gruszki,
- łyżka masła,
- łyżka brązowego cukru,
- 3 łyżki rumu ( używam kanaryjskiego, z miodem ),
- 3 łyżki płatków migdałowych.

wierzch:
- 2 białka ( w temperaturze pokojowej ),
- 4 łyżki drobnego cukru,
- pół łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu z wanilii,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki płatków z migdałów.



Wykonanie:



  1. Masło kroimy na małą kostkę, zagniatamy z resztą składników. Formujemy kulę i chowamy do lodówki na ok. godzinę.
  2. Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  3. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.
  5. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  6. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy rumem, mieszamy i wysypujemy gruszki. Podsmażamy ok. 10 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatki migdałów. Zdejmujemy z ognia i chłodzimy.
  7. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Piekarnik ponownie nastawiamy na 180 stopni.
  9. Białka ubijamy na wysokich obrotach do sztywności. Dodajemy po łyżce cukru co minutę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy część płatków migdałowych.
  10. Na ciasto wykładamy gruszki i smarujemy ubitym białkiem.
  11. Posypujemy resztą płatków migdałowych. 
  12. Pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego :)
K.


13 komentarzy:

  1. dobrze, że teraz zajrzałam to może jeszcze sobie dzisiaj zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z gruszkami, a jak jeszcze mają w sobie płatki migdałowe to już czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu,
    Masz świetną formę do tarty, wygląda bardzo elegancko. Zresztą samo ciasto, jestem przekonana, że jest przepyszne. Gruszki i migdały to niezawodne połączenie.

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. osttanio mam wielka occhote na gruszki:)nawet krem z pomidorow robilam z gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta grzechu warta:) boska

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mam także dziś popełniła ciasto z gruszkami i płatkami migdałów. Ale cóż... jak to mówią - kwestia smaku. Natomiast Twoje z chęcią zjadłabym całe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapowiada się pycha ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz fajną formę na tarty. A ta z gruszkami musi byc pyszna :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne podanie tego ciasta i migdałowe wykończenie. ; )
    Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*