czwartek, 21 marca 2013

Tarta ze szpinakiem i fetą

Ciasto filo. Idealne do baklavy i różnych tart, zapiekanek. Bardzo cienkie. Smaczne.
Szpinak + ser feta + suszone pomidory = połączenie idealne. Jednak bez kurczaka w farszu się nie obyło. Tak to już jest z Mięsożercą w domu ;)
Tartę czy tam torcik zaliczam do bardzo udanych. Będzie wracać do naszego menu :)




Składniki:

( na 4 osoby, inspiracja  )

- opakowanie ciasta filo,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,

- łyżka masła klarowanego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g polędwiczek z kurczaka,
- 300 g świeżego szpinaku,
- 6 suszonych pomidorów,

- 200 g sera feta,
- 2 jajka.
- pieprz do smaku.

Wykonanie:



  1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone warzywka.
  3. Polędwiczki myjemy i kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię.
  4. Szpinak dokładnie myjemy i stopniowo dodajemy na patelnię. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory i delikatnie studzimy
  5. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy. Jajka łączymy trzepaczką i dodajemy do masy.
  6. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  7. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy połową ciasta filo za każdym razem delikatnie smarując masłem każdy arkusz. 
  8. Wykładamy farsz i przykrywamy resztą ciasta filo ( pamiętając o smarowaniu arkuszy masłem ). Ciasto filo, które czeka na wykorzystanie powinno być przykryte delikatnie zwilżoną ściereczką - ciasto to bardzo szybko wysycha.
  9. Pieczemy ok. 30 - 40 minut w zależności od piekarnika.
  10. Po wyjęciu z piekarnika należy dać tarcie chwilkę odpocząć ok. 5- 10 minut, dopiero wtedy kroić.
Smacznego!
K.


7 komentarzy:

  1. fantastyczna ta tarta!:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie smaki, które kocham i greckie klimaty... Kiedyś mogłam się zajadać tzn. pewnie nie mogłam, ale jeszcze o tym nie widziałam;)Uwielbiam Twoje przepisy, szczególnie te "grecko-tureckie" - przywołują wiele wspomnień z greckich wysp... no i oczywiście są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie!!!

    ---
    Pozdrawiam Kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ma w środku jest pyszne więc w ciemno biorę! a jak fajnie przy tym wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyście się na to filo z Chilifigą umówiły? ;)
    Twoje wezmę na obiadek, jej na deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*