Przygotowanie: ok. 40 minut
Składniki:
- 2 malutkie bakłażany,- ok. 150 g mięsa mielonego ( najlepiej jagnięciny, ale może też być wołowina ),
- 1 spora cebula,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 pomidor,
- sok z 1/4 cytryny,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- opcjonalnie owczy ser.
Wykonanie:
- Bakłażana myjemy i usuwamy miąższ. Solimy i odstawiamy.
- Kroimy cebulę i czosnek. Mięso myjemy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, a paru minutach mięso. Mieszamy i przyprawiamy.
- Pomidora obieramy ze skórki, kroimy i dorzucamy do mięsa. Natkę myjemy, kroimy i wrzucamy na patelnię.
- Bakłażany wycieramy papierowym ręcznikiem, układamy w wysokiej patelni, napełniamy farszem (można położyć ser na wierzch ). Dolewamy ok. 1,5 szklanki wody i dusimy ok. 20 minut.
- Podajemy ciepłe posypane natką.
Smacznego :)
K.
Mmmmmniam! Uwielbiam Twoje przepisy!:)
OdpowiedzUsuńFaszerowane warzywa to taki jeszcze powiew lata, tak mi się kojarzą :) Podoba mi się nazwa, bo nic nie mówi, lubię takie dania, o których nic nie jestem w stanie powiedzieć po samej nazwie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie dania, kojarza sie z latem...
OdpowiedzUsuńPiękna potrawa, nie wspominając już o walorach smakowych :)
OdpowiedzUsuńTo danie jest na mojej liście najbliższych do zrealizowania. Zakochałam się w kuchni arabskiej ;-)
OdpowiedzUsuńZielaczku,
OdpowiedzUsuńbakłażana już dawno nie jadłam. To bardzo letnie danie! Po prostu pyszne :)
Serdecznie pozdrawiam,
E.
ale to pyszne! mniam!
OdpowiedzUsuńooojj moje smaki na sama mysl juz slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń