Przygotowanie: ok. 1,5 godziny + 3 dni na zakwas
Składniki:
Zakwas:
- 4 ząbki czosnku,
- skórka z dwóch kromek chleba żytniego,
- szklanka żytniej mąki razowej,
- 1 litr letniej wody,
- opcjonalnie: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz.
Zupa:
- wywar warzywny ( ok. 2 l - 2 marchewki, pietruszka, pół selera, cebula, ząbek czosnku, 5 suszonych grzybów ),
- ok. litr zakwasu,
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 cebule.
- łyżka oleju,
- łyżka mąki,
- biała kiełbasa surowa 6-8 kawałków ( opcjonalnie ),
- łyżka majeranku,
- łyżeczka pieprzu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki śmietany,
- jajka.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w litrowym słoiku.
- Zalewamy letnią wodą, przykrywamy nakrętką, ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni.
- Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.
Żurek:
- W ok. 2-3 litrach wody gotujemy warzywa wraz z grzybami suszonymi.
- Gdy warzywa będą już miękkie wyławiamy je, zostawiając grzyby.
- Dolewamy cały zakwas i gotujemy ok. 15 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy.
- W tym czasie obieramy i kroimy cebulę. Podsmażamy ją na oleju. Gdy już będzie się rumienić dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i całość dodajemy do zupy.
- Jeśli jemy żurek z kiełbasą, to dodajemy ją w tym momencie. Gotujemy ok. 30 minut.
- Przyprawiamy, zaprawiamy śmietaną i odstawiamy na parę godzin - a najlepiej całą noc. Wtedy żurek jest najlepszy.
- Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego :)
K.
raz w zyciu robiłam zakwas i żurek wyszedł paskudny:/ nie wiem czemu..
OdpowiedzUsuńchętnie bym powtórzyła eksperyment, bo za żurkiem przepadam, a twój jak smakuje tak jak wygląda, to musi być poezja:D
Uwielbiam żurek! Koniecznie z białą kiełbaską... Niestety odkąd okazało się, że mam nietolerancję żyta, mogę o nim tylko pomarzyć:/
OdpowiedzUsuńa biały barszcz? Jedyna różnica to mąka pszenna w zakwasie zamiast żytniej! :)
UsuńPszennej też nie mogę:( Tylko bezglutenowe. Robię zakwas bezglutenowy z mąki kukurydzianej(piekę na nim chleb), ale w żurku/barszczu jakoś go nie widzę...
OdpowiedzUsuńNo masz rację, też nie widzę :(. Mimo wszystko jest mnóstwo bardzo dobrych bezglutenowych dań :)
Usuńwygląda świetnie, bardzo lubimy żurek. świetna fota, żurek patrzy na mnie;)
OdpowiedzUsuńPysznie podany! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek, to moja ulubiona zupa! Pysznie!
OdpowiedzUsuńWrzucam do ulubionych. Będę musiała w końcu zrobić swój własny żurek!
OdpowiedzUsuńach, lubię ten kwaskowaty smak ;) jajko to obowiązkowy dodatek
OdpowiedzUsuńO , to jest coś co wszyscy lubimy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek :) Próbowałem jakiś czas temu zrobić zakwas, ale niestety mi skwaśniał i jakoś nie mogę się za niego znowu zabrać ;)
OdpowiedzUsuń