Przygotowanie: 45 - 50 minut.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 3,4 łyżki białego wina,
- mała cukinia,
- pół średniego bakłażana,
- puszka pomidorów ( w sezonie 3 świeże ),
- 250 g kurek,
- przyprawy: bazylia, czosnek, peperoncino - ilość dowolna wg uznania,
- makaron razowy penne - tu marki Lubella.
Wykonanie:
- Oliwę z obranym i zgniecionym czosnkiem podgrzewamy na wysokiej patelni.
- Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy do momentu zeszklenia.
- Cukinię kroimy. Bakłażana kroimy i solimy.
- Do cebuli dodajemy wino i cukinię. Przykrywamy i ok. 10 min podduszamy.
- Bakłażana wycieramy z soli i soków, dowolnie kroimy i dorzucamy do cukinii. Dusimy.
- Kurki czyścimy ( przypomnę mój sposób: myjemy pod bieżącą wodą, następnie wrzucamy na 5 min do gorącej wody z rozpuszczoną solą i ponownie myjemy pod bieżącą wodą. ).
- Do duszących się warzyw dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy kurki i przyprawiamy.
- Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy makaron, który następnie dodajemy do sosu i mieszamy.
- Można podawać posypane serem.
Pycha :)
Pozdrawiam
Pycha :) fajny dodatek kurek. Uwielbiam takie dania z makaronem, a właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na makaron! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU Ciebie znowu coś co uwielbiam! Z kurkami taki makaronik to dopiero musi być pyszny, mniam:)
OdpowiedzUsuńMakaron, warzywka, no i te kurki, mniam :)
OdpowiedzUsuńpotrawa grzechu warta ;)
OdpowiedzUsuń