Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki:
( na dwa słoiki 250 ml )- 0,5 kg żurawiny,
- niepełna szklanka cukru ( tu pół na pół - biały i brązowy ).
Wykonanie:
- Żurawinę przebieramy i myjemy.
- W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy owoce. Dodajemy cukier. Mieszamy.
- Podsmażamy do momentu odparowania i uzyskania dość galaretkowatej konsystencji.
- Przekładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem.
Smacznego :)
K.
mmmm to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :). Nigdy już nie kupię żurawiny w słoiku :)
UsuńZ żurawiny jeszcze nie robiłam. Musi być pyszny. Dziękuję za dołączenie do akcji
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj na blogu żurawina:) Tyle, że suszona. Wstyd się przyznać, ale ze świeżą nigdy nie miałam kontaktu. Ten dżemik wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam żurawiny, ale planuję w końcu popełnić :) Mój mężuś byłby zachwycony - uwielbia ją!
OdpowiedzUsuńNie widziałem nigdzie do kupienia świeżej żurawiny, ale w sumie ostatnio rzadko odwiedzam inne punkty niż mój najbliższy sklep osiedlowy ;)
OdpowiedzUsuń