Przygotowanie: 10 minut + pieczenie 20 minut
Składniki:
suche:- 100 g mąki żytniej,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g płatków owsianych,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- czubata łyżka kakao,
- 150 g cukru ( pół na pół: cukier puder + brązowy ),
- 3 garstki orzechów ( dowolnych - najlepiej rozdrobnionych ),
- 50 g gorzkiej czekolady posiekanej,
mokre:
- szklanka mleka,
- tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g ),
- pół szklanki oleju,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- opcjonalnie 1 banan.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
- Składniki suche umieszczamy w jednej misce i mieszamy.
- W rondelku podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim czekoladę.
- W drugiej misce łączymy składniki mokre.
- Składniki mokre przelewamy do suchych. Mieszamy ( krótko - tylko do wymieszania składników ) i przekładamy do papilotek.
- Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
K.
muffinki w sam raz na jesień:) wspaniałe!
OdpowiedzUsuńMuffinki to chyba jeden z najwdzięczniejszych przepisów, można je robić 100 razy i za każdym razem z czymś innym :)
OdpowiedzUsuń