Przygotowanie: razem z gotowanie ok. 1,5 h
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka ( uważam jednak, że do grzybów bardziej pasuje wywar na wołowinie ),- parę suszonych grzybów ( jak nie mamy to w ostateczności kostka grzybowa ),
- ziele angielskie ( 4 ziarna ), liść laurowy,
- 2 ziemniaki,
- włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ),
- 3 garści świeżych grzybów leśnych,
- sól, pieprz do smaku,
- śmietana 12 % ( mały kubek ).
- koperek do posypania.
Wykonanie:
- Mięso myjemy. Wkładamy do sporego garnka. Zalewamy wodą, dorzucamy suszone grzyby i gotujemy.
- W tym czasie obieramy ziemniaki i włoszczyznę i kroimy w kostkę. Grzyby myjemy, oczyszczamy - większe kroimy.
- Gdy woda z kurczakiem zacznie się gotować to wybieramy łyżką powstały szlam z mięsa. Gotujemy ok. 20 minut i dorzucamy warzywa,grzyby, ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotujemy około 45 minut.
- Kurczaka wyjmujemy, obieramy. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka.
- W kubeczku zaprawiamy śmietanę zupą i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smacznego :)
K.
Uwielbiam zapach grzybowej zupy. W tym roku niestety nie udało mi się zebrać większej ilości grzybów;/
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam grzyby w każdej postaci:) a zupa wyglada przesmacznie:)
OdpowiedzUsuń