Jest cudowny. Polecam !
Przygotowanie: ok. 10 minut, gotowanie: 1,2 godziny, namaczanie - cała noc
Składniki:
- 450 g ciecierzycy,- 3,4 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki tahini,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- woda z gotowania ciecierzycy ( ok. 3/4 szklanki ),
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ciecierzycę namaczamy w wodzie. Zostawiamy na noc.
- Wymieniamy wodę. Ciecierzycę przesypujemy do garnka. Gotujemy ok. 1 h 20 minut.
- Po ugotowaniu ( ziarna muszą być miękkie ) ciecierzycę odlewamy pozostawiając wodę z gotowania.
- Po ostudzeniu do ziaren dodajemy zgnieciony lub wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek. Miksujemy/rozdrabniamy w międzyczasie dolewając wodę z gotowania ciecierzycy.
- Pod koniec doprawić koniecznie solą, opcjonalnie pieprzem ( bardzo pasuje też chilli ).
Możemy zaoszczędzić trochę czasu i użyć ciecierzycę z puszki ( ja osobiście nie lubię ).
Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Nigdy nie robiłem ani nie jadłem hummusu, mam w szafce zapomnianą torebkę ciecierzycy, więc może bym ją spożytkować właśnie na hummus :)
OdpowiedzUsuńja też nigdy nie jadłam i nei robiłam:) w końcu musze się skusić:) wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam hummus:-D
OdpowiedzUsuń