czwartek, 11 października 2012

Hummus

Uwielbiam hummus. Do warzywek, pity czy na kanapkę. Dawno go nie robiłam, jednak ostatnio mi się przypomniał.
Jest cudowny. Polecam !


Przygotowanie: ok. 10 minut, gotowanie: 1,2 godziny, namaczanie - cała noc



Składniki:

- 450 g ciecierzycy,
- 3,4 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki tahini,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- woda z gotowania ciecierzycy ( ok. 3/4 szklanki ),
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


  1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie. Zostawiamy na noc.
  2. Wymieniamy wodę. Ciecierzycę przesypujemy do garnka. Gotujemy ok. 1 h 20 minut.
  3. Po ugotowaniu ( ziarna muszą być miękkie ) ciecierzycę odlewamy pozostawiając wodę z gotowania.
  4. Po ostudzeniu do ziaren dodajemy zgnieciony lub wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek. Miksujemy/rozdrabniamy w międzyczasie dolewając wodę z gotowania ciecierzycy.
  5. Pod koniec doprawić koniecznie solą, opcjonalnie pieprzem ( bardzo pasuje też chilli ).
Możemy zaoszczędzić trochę czasu i użyć ciecierzycę z puszki ( ja osobiście nie lubię ).
Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.



Smacznego :)
K.


3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłem ani nie jadłem hummusu, mam w szafce zapomnianą torebkę ciecierzycy, więc może bym ją spożytkować właśnie na hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nigdy nie jadłam i nei robiłam:) w końcu musze się skusić:) wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*