Przygotowanie: < 15 minut, pieczenie 40 minut
Składniki:
- pół cukinii,- ok. 5 pomidorów ( gruntowych ),
- 3 kule mozzarelli ( 100 g ) - najlepiej light,
- parę suszonych pomidorów,
- pieprz, bazylia, czosnek do posypania ( ilość wg uznania ),
- ser Pecorino do posypania
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
- Cukinię, pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki. Układamy dowolnie w naczynku żaroodpornym.
- Dodajemy suszone pomidory, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą.
- Pieczemy ok. 40 minut.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, dlatego bardzo chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Polecam :)
UsuńO nie, tu znowu jakieś obłędnie pyszne pyszności!:)
OdpowiedzUsuńTo jest tak proste a rzeczywiście obłędnie pyszne :)
UsuńJakie delicje w tej formie! Uwielbiam caprese ale nigdy nie jadłam zapieczonej wersji, świetny pomysł na rozgrzewający obiad :)
OdpowiedzUsuńfajna ta alternatywa
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, o wiele bardziej podoba mi się taka wersja niz tradycyjna caprese ;) no i ta ciągnąca się mozzarella...na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo jest piękne! Obraz :) Cukinii nigdy nie odmawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, zaśliniłem się :)
OdpowiedzUsuń