Przygotowanie: ok. 10 minut, duszenie: 50 minut
Składniki:
- 400 g wołowiny ( tu ligawa ),- cebula,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- łyżka oleju sezamowego/arachidowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2,5 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- łyżeczka startego, świeżego imbiru,
- parę liści kafiru,
- 2 małe, ostre papryczki,
- 1 trawa cytrynowa,
- puszka mleka kokosowego ( 400 ml ),
- pół małej dyni,
- 1 papryka,
- opcjonalnie garść orzechów ( tu brazylijskie, idealnie sprawdzają się nerkowce ).
Wykonanie:
- Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę siekamy ( dowolnie ).
- Na patelni rozgrzewamy oleje, sos rybny, imbir oraz pastę curry. Wrzucamy mięso, a jak się podsmaży - dodajemy cebulę. Podsmażamy ok. 5 minut i przekładamy do garnka, na malutki ogień.
- Dodajemy liście kafiru, papryczki i trawę cytrynową. Podduszamy ok. 10 minut.
- W tym czasie kroimy i obieramy dynię oraz paprykę.
- Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Przykrywamy i podduszamy ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz paprykę. Dusimy 25 minut.
- Najlepiej podawać z ryżem jaśminowym.
Ja mój sezon dyniowy zaczynam dzisiaj. Świetnie zapowiada się to curry;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Bardzo cieszę się, że Cię zainspirowałam. Twoje curry wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDyniowe curry za mną chodzi od jakiegoś czasu, ale ostatnio nie mogę się zebrać, żeby kupić nową dynię ;)
OdpowiedzUsuńale pyszności, aż ślinka kapie!
OdpowiedzUsuńJakież pożywne,danie, może nie takie super proste, ale wspaniale sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Rozumiem, że olej arachidowy oraz orzechy mogą być opcjonalnie! Danie z pewnością sycące i pyszne.
OdpowiedzUsuńoczywiście, że opcjonalne :)
Usuń