piątek, 26 października 2012

Ciasteczka z masłem orzechowym i żurawiną bez mąki

Sycące. Śniadaniowe. Smaczne.


Przygotowanie: 30 minut


Składniki:

- 2 łyżki miękkiego masła,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki żurawiny,
- 1 jajko,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 3 łyżki cukru muscovado,
- 4 łyżki otrębów owsianych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka musli bezglutenowego ( przecudownie pyszne kupiłam w Organic Corner - Food Store & Bistro),
- po garstce żurawiny suszonej i orzechów.

Wykonanie:




Polecam, bo dobre. Nie jest to wpis sponsorowany.





  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. Masło, masło orzechowe i żurawinę ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii. Ucieramy.
  3. Dodajemy cukier, otręby i proszek do pieczenia. Ucieramy.
  4. Dodajemy musli, żurawinę i orzechy. Mieszamy łyżką.
  5. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy pomiędzy ciachami, ponieważ spłaszczą się i rozleją trochę.
  6. Pieczemy ok. 15- 16 minut.


Smacznego :)
K.


Przepis dodaję do akcji Sofiety:



5 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie-chętnie wypróbuję bo uwielbiam takie zdrowe przekąski a do tego z tym co lubię orzechy i żurawinka mniam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam mniam
    te ciasteczka z pewnością są wspaniałe:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne fantastyczne ciasteczka! Podoba mi się to musli, nie wiem jaki jest skład, ale wygląda pysznie - wreszcie jakiś fajny bezglutenowy produkt, w którym jest coś poza kukurydzą;)Muszę u mnie coś takiego "upolować".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiszę Ci skład - najlepiej samodzielnie robić musli :)
      płatki kukurydziane, ryż ekspandowany, ekspandowane nasiona amarantusa, syrop buraczany, rodzynki, proso ekspandowane, malina liofilizowana, miód, kakao.
      Ten amarantus mnie ciekawi, bliżej muszę mu się przyjrzeć :)

      Usuń
  4. Mogę porwać kilka? przydadzą mi się do efektywnej nauki ;)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*