Przygotowanie: ok. 2 h z przygotowaniem
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka ( można pominąć w wersji wege ),- ziele angielskie, liść laurowy - po 3 szt.,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 3 marchewki,
- 3 ogórki kiszone,
- śmietana,
- garść koperku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy ( jeśli trzeba ). Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Gotujemy do miękkości w międzyczasie wybierając szlam.
- Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę.
- Gdy mięso będzie już prawie gotowe dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone warzywa i pora.
- Gotujemy do miękkości warzyw.
- Marchewkę obieramy i ścieramy. Ogórki kiszone ścieramy ( można starte już kisić. )
- Wyjmujemy mięso i pora.
- Wrzucamy startą marchewkę i ogórka. Mieszamy i gotujemy ok. 30 minut. Ja wlewam też wodę z ogórków, aby zupa była nieco bardziej kwaśna.
- Mięso obieramy i chude, pokrojone kawałki wrzucamy do zupy.
- Na koniec dodajemy śmietanę ( parę łyżek ) zaprawioną zupą i koperek ( świeży lub mrożony - suszony może zepsuć smak zupy).
- Doprawiamy i gotowe! Zupę najlepiej przygotować wieczorem na następny dzień.
Smacznego :)
K.
uwielbiam taką zupkę:)pycha
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubimy!
OdpowiedzUsuńO właśnie - ogórkowa! Bardzo lubię i nawet mam kiszone ogórki, więc już nie zwlekam, będzie jutro:)
OdpowiedzUsuńogórkowa to jedna z ulubionych zup u nas w domu:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórkową, musi być mocno kwaśna :)
OdpowiedzUsuń