Przygotowanie: ok. 10 min, 45 minut pieczenie,
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,- garść orzechów laskowych ( pokruszonych ),
- 2 pokrojone małe kromki chleba żytniego razowego,
- 2 łyżki rozpuszczonego, dobrego masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem.
- Piekarnik nastawić na 220 stopni.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego.
- Masło rozpuścić. Dodać pokruszone orzechy i chleb. Pomieszać.
- Posypać polędwiczkę i piec ok. 45 minut.
- Najlepiej podawać z żurawiną.
Smacznego :)
K.
Ależ pyszności, moja córka uwielbia polędwiczki . Ja też , myślę ,że ten sposób podania jest innowacyjny, ale wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Byłam sceptycznie nastawiona, a jest pysznie. Bardzo do tego pasuje żurawina ze słoika :)
UsuńOooo ciekawe połączenie - mięso i orzechy. Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńJest pycha. Mogłabym jeść codziennie :)
UsuńNa pewno wypróbuję, tym bardziej, że to "szybki" przepis.
UsuńPysznie przygotowane!
OdpowiedzUsuńPomysł z orzechową kruszonką na mięsie bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńOoo, świetna propozycja! Bardzo mi się podoba orzechowa kruszonka!!!
OdpowiedzUsuń