poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto jogurtowo - brzoskwiniowe z żurawiną

Szybkie ciacho, bez miksera. Moja Połówka zajada na podwieczorki  i mówi, że pyszne :).


Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 55 minut



Składniki:


suche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki białego cukru,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,

mokre:
- 1 jogurt naturalny ( szklanka ) - można dać też brzoskwiniowy,
- niecałe pół kostki masła,
- 2 jajka,
- łyżeczka waniliowego ekstraktu,
- pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki.

- puszka brzoskwiń,
- pół słoiczka żurawiny,
- garść płatków migdałowych.

Wykonanie:


  1. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki.
  2. Piekarnik włączamy na 180 stopni.
  3. Masło rozpuszczamy.
  4. Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej.
  5. Mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy łyżką.
  6. Foremkę ( moja o średnicy 30 cm ) wykładamy papierem lub natłuszczamy i posypujemy kaszą manną.
  7. Wykładamy ciasto, na nie żurawinę, następnie brzoskwinie i posypujemy płatkami migdałowymi.
  8. Pieczemy ok. 55 min - do zrumienienia.
Smacznego :)
K.





10 komentarzy:

  1. jedno z moich ulubionych ciast:) uwielbiam jogurtowe, a z brzoskwiniami chyba najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę bardzo łatwe , powinno mi się udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i przepysznie. Ciekawy dobór składników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i tak szybko się robi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, doskonałe ciasto. I przepiękna forma!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie piękne to ciasto. Nabrałam na nie wielkiej ochoty :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak proste , to przepis dla mnie w sam raz :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne. Bardzo lubię takie ciasta, szybko się robi, a są niezwykle smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*