Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 55 minut
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki białego cukru,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
mokre:
- 1 jogurt naturalny ( szklanka ) - można dać też brzoskwiniowy,
- niecałe pół kostki masła,
- 2 jajka,
- łyżeczka waniliowego ekstraktu,
- pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki.
- puszka brzoskwiń,
- pół słoiczka żurawiny,
- garść płatków migdałowych.
Wykonanie:
- Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki.
- Piekarnik włączamy na 180 stopni.
- Masło rozpuszczamy.
- Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej.
- Mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy łyżką.
- Foremkę ( moja o średnicy 30 cm ) wykładamy papierem lub natłuszczamy i posypujemy kaszą manną.
- Wykładamy ciasto, na nie żurawinę, następnie brzoskwinie i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy ok. 55 min - do zrumienienia.
Smacznego :)
K.
Wygląda baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast:) uwielbiam jogurtowe, a z brzoskwiniami chyba najbardziej;)
OdpowiedzUsuńnaprawdę bardzo łatwe , powinno mi się udać ;)
OdpowiedzUsuńprosto i przepysznie. Ciekawy dobór składników.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i tak szybko się robi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm, doskonałe ciasto. I przepiękna forma!
OdpowiedzUsuńCudownie piękne to ciasto. Nabrałam na nie wielkiej ochoty :-D
OdpowiedzUsuńJak proste , to przepis dla mnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Bardzo lubię takie ciasta, szybko się robi, a są niezwykle smaczne:)
OdpowiedzUsuń