Bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
Przygotowanie: 35 min + odmoczenie i łuskanie pistacji ( jeśli nie mamy gotowych )
Składniki:
Fanka orzechów na posterunku :) |
- 150 g pasty tahini,
- 150 ml świeżego soku ananasowego ( żadne słodzone napoje!! ),
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 150 g cukru muscovado,
- 150 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- dwie garści niełuskanych pistacji lub garść łuskanych.
Wykonanie:
- Pistacje obieramy z łupinek i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym obieramy.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy pastę tahini i sok ananasowy. Miksujemy.
- Dodajemy ekstrakt z wanilii, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem.
- Dodajemy połowę pistacji, mieszamy łyżką.
- Wykładamy do małej żaroodpornej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej kaszą manną.
- Pieczemy 10 min. Wyjmujemy i posypujemy pistacjami na wierzchu. Pieczemy kolejne 10 minut.
Smacznego :)
K.
Woow... ten przepis bardzo spodobał się moim śliniankom :)
OdpowiedzUsuńAż ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwina
O mamuniu, co za rozkosze dla podniebienia!:) Uwielbiam sezam i pistacje. Pech, że nie mogę jeść białej czekolady:(
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne! Pycha!
OdpowiedzUsuńChałwowe ciasto musi być przepyszne! I jeszcze tyle pistacji...mmmmm
OdpowiedzUsuńSerdeczne Halloween'owe pozdrowienia,
E.
Chałwa jest pyszna, pistacje też więc ciasto musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda bardzo smakowicie, z przyjemnością skusiłabym się na kawałek i to spory :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pistacje , uwielbiam białą czekoladę -ciasto musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawie musi smakować takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń