czwartek, 4 października 2012

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Proste i szybkie ciasto. Dobre z każdymi owocami.



Przygotowanie: 10 minut + pieczenie ok. 60 minut



Składniki:

- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 200 g miękkiego masła,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 kg śliwek,
- opcjonalnie płatki migdałowe.

Wykonanie:

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy.
  3. Gdy masło połączy się z jajkami i cukrem dodajemy jogurt. Mieszamy.
  4. Ciągle ucierając dodajemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  5. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  7. Śliwki myjemy, wycieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki.
  8. Układamy na cieście skórką do dołu delikatnie dociskając.
  9. Posypujemy płatkami migdałowymi.
  10. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.




Smacznego :)
K.

5 komentarzy:

  1. o rany! i ono jest jeszcze z płatkami migdałowymi. No pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te płatki na wierzchu wyglądają niezwykle kusząco;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm..rozplynelam sie:0 fantastycznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ciasto wygląda fantastycznie. Musi być pyyyyyyszne :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*