Przygotowanie: 10 minut + pieczenie ok. 60 minut
Składniki:
- 5 jajek,- szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 200 g miękkiego masła,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 kg śliwek,
- opcjonalnie płatki migdałowe.
Wykonanie:
- Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy.
- Gdy masło połączy się z jajkami i cukrem dodajemy jogurt. Mieszamy.
- Ciągle ucierając dodajemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Śliwki myjemy, wycieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki.
- Układamy na cieście skórką do dołu delikatnie dociskając.
- Posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego :)
K.
o rany! i ono jest jeszcze z płatkami migdałowymi. No pycha!
OdpowiedzUsuńpiekne brawo
OdpowiedzUsuńTe płatki na wierzchu wyglądają niezwykle kusząco;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
mmm..rozplynelam sie:0 fantastycznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda fantastycznie. Musi być pyyyyyyszne :-D
OdpowiedzUsuń