piątek, 22 marca 2013

Grillowany ser halloumi

Udało mi się zakupić serek halloumi od Cypryjczyka mieszkającego w Polsce. Wykonuje sery z mleka krowiego. Są przepyszne!!! Będę już stałym klientem :). Oprócz tego stałam się posiadaczką basturmy, czyli  suszonej polędwicy wołowej w bardzo wyrazistych przyprawach. Jestem świeżą fanką, ale już oddaną produktów Pana Yusufa :)





Składniki:

bułeczko - pita:
- 1,5 szklanki letniej wody,
- 10 - 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.

- 200 g sera halloumi.

Wykonanie:


  1. W połowie szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na parę minut. W tym czasie mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dolewamy zaczyn oraz resztę wody. Wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką wykładamy na nie ciasto - wielkość w zależności od tego ile bułeczek chcemy uzyskać ( ja zrobiłam 8 i jeszcze 6 ciepłych zamroziłam ). Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
  3. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut - do zrumienienia.
  4. Pod koniec pieczenia rozgrzewamy grill lub patelnię grillową ( bez tłuszczu! - ser jest wystarczająco tłusty ). Grillujemy z dwóch stron do momentu chrupiącej skórki.
  5. Podajemy z ciepłą bułeczką.
Smacznego :)
K.




5 komentarzy:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*