Składniki:
bułeczko - pita:- 1,5 szklanki letniej wody,
- 10 - 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
- 200 g sera halloumi.
Wykonanie:
- W połowie szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na parę minut. W tym czasie mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dolewamy zaczyn oraz resztę wody. Wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
- Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką wykładamy na nie ciasto - wielkość w zależności od tego ile bułeczek chcemy uzyskać ( ja zrobiłam 8 i jeszcze 6 ciepłych zamroziłam ). Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut - do zrumienienia.
- Pod koniec pieczenia rozgrzewamy grill lub patelnię grillową ( bez tłuszczu! - ser jest wystarczająco tłusty ). Grillujemy z dwóch stron do momentu chrupiącej skórki.
- Podajemy z ciepłą bułeczką.
Smacznego :)
K.
niebo w gębie!:) mmmm
OdpowiedzUsuńi jeszcze figi do tego... pyszne!
OdpowiedzUsuńO pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam halloumi, w kazdej konfiguracji!
OdpowiedzUsuńMmmmmm, delicje... pozdrówki dla pana Yusufa!
OdpowiedzUsuń