poniedziałek, 11 marca 2013

Ciasto czekoladowo - migdałowe

Ciacho upieczone w ramach Weekendowej Cukierni, której Gospodynią w marcu jest Kuchnia Josi.
Jest to szybkie i proste czeko ciasto :). Wielbicielom czekolady polecam :)





Podaję przepis oryginalny:


Składniki:
  • 225 g czekolady deserowej
  • 150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań)
  • 175 g masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek
  • 100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
  • cukier puder
  • szczypta soli
Do podania i dekoracji:
świeże owoce sezonowe
śmietana 30%

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekać.
Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i  zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.
Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.

Ja dałam mniej cukru, więcej mielonych migdałów na rzecz mąki i posmarowałam serkiem mascarpone ubitym z cukrem pudrem. Piekłam 30 minut.

Smacznego!
K.




12 komentarzy:

  1. szybkie i proste, a przy tym piękne i z pewnością wspaniałe!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, takie jak lubię - dobre i proste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna czekoladowa kopuła!!! Lada dzień kończę z pierwszym etapem diety i zafunduję sobie czekoladę z całą pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Achhhh, wygląda cudnie, słodko i mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne rewelacyjne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie Ci wyszło to nasze czekoladowe ciasto. I bardzo fajny pomysł z tym serkiem mascarpone. Cieszę się, że w marcu też z nami piekłaś. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje właśnie siedzi w piekarniku:-), mam nadzieję że będzie wyglądało równie apetycznie jak Twoje:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*