środa, 1 sierpnia 2012

Mozzarella z mleka bawolego + caprese

Ostatnio nabyłam w "Piotrze i Pawle" oryginalną Mozzarellę di buffala. Chciałam porównać ją z tą ogólnodostępną z mleka krowiego.
Różnicy ogromnej nie ma, jednak ta z mleka bawolego jest wyraźniejsza w smaku, ma bardziej kremową konsystencję i jest po prostu smaczniejsza :). Do tego pomidory od Rodziców z ogródka, listki bazylii, świeżo mielony kolorowy pieprz i grecka oliwa z oliwek z Krety i mamy lunch idealny - Caprese.
Kosztuje powyżej 10 zł.


6 komentarzy:

  1. Trochę drogo, jak za mozzarellę, ale z ciekawości chyba też bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zdecydowanie wole te bawola od krowiej - zwlaszcza w caprese, gdzie jakosc mozzarelli ma ogromne znaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że jest ona taka droga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mozzarellę di bufala, ma znacznie pełniejszy smak, ale jest też tłustsza. Takie połączenie produktów na "wysokim poziomie" musiało być cudownie smaczne : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Mozzarelle z bawolego mleka...tez sie kiedys skusilam na ta z Piotra i Pawla,niestety nie ma nic wspolnego z prawdziwa Mozzarella. We Włoszech 1 kg kosztuje 8-12 euro.Jesli bedziesz kiedys we Wloszech, szczegolnie na poludniu, to polecam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*