Chyba muszę sobie sporo tych wdzięcznych grzybków zamrozić na sezon zimowy :).
Przygotowanie: < 50 minut
Marynowanie mięsa: 12 - 24 h
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa ( waga ok. 400 - 500 g ),marynata:
- 2 łyżki musztardy - ja użyłam słodko-ostrej ( najlepsza!!!) i chrzanowej,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka miodu,
- łyżka tymianku,
- odrobina soli i pieprzu.
sos:
- 300 g kurek,
- 2 spore cebule z czego jedna cukrowa,
- 1,5 - 2 szklanek wina białego wytrawnego,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- łyżka czosnku w płatkach,
- łyżka tymianku,
- łyżeczka cukru brązowego,
- sól, pieprz ( do smaku - jak kto lubi ).
Wykonanie:
- Dzień wcześniej przygotowujemy mięso. Polędwiczkę myjemy, czyścimy, nacieramy odrobiną soli i pieprzem.
- W miseczce przygotowujemy marynatę: łączymy musztardę, oliwę, miód i tymianek. Smarujemy polędwiczkę z każdej strony. Odkładamy do lodówki.
- Następnego dnia przygotowujemy duszone kurki. ( Można przygotować także dzień wcześniej i przed podaniem odgrzać ).
- Cebulę dowolnie kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem, solą, pieprzem i dusimy ok. 30 minut.
- W tym czasie dokładnie myjemy i czyścimy grzyby.
- Po tych 30 minutach do garnka dorzucamy kurki. Zalewamy winem. Doprawiamy tymiankiem i czosnkiem. Dusimy ok. 10 - 15 minut.
- W tym czasie kroimy polędwiczkę z plastry i grillujemy ( 5 - 7 minut max ).
- Polędwiczki układamy na kurkach - danie gotowe :).
- Do danie polecam świeżą bagietkę lub pieczone ziemniaczki :)
Smacznego :)
K.
Przepis bierze udział w akcji Beatrice:
Na prawdę wyczarowałaś cudeńko;)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie! Bardzo dobrze, że wszędzie królują kurki, bo to pyszne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też jutro będą.
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
kurki tymianek to moja smaki
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, fajne wykorzystanie kurek ;)
OdpowiedzUsuńulala! wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń