wtorek, 7 sierpnia 2012

Grillowana polędwiczka w duszonych kurkach z tymiankiem

Według mojego Mężczyzny najlepsze co udało mi się zrobić z kurkami. Duszone w winie z cebulą i tymiankiem. Mniam mniam :).
Chyba muszę sobie sporo tych wdzięcznych grzybków zamrozić na sezon zimowy :).


Przygotowanie: < 50 minut
Marynowanie mięsa: 12 - 24 h



Składniki:

- polędwiczka wieprzowa ( waga ok. 400 - 500 g ),
marynata:
- 2 łyżki musztardy - ja użyłam słodko-ostrej ( najlepsza!!!) i chrzanowej,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka miodu,
- łyżka tymianku,
- odrobina soli i pieprzu.
sos:
- 300 g kurek,
- 2 spore cebule z czego jedna cukrowa,
- 1,5 - 2 szklanek wina białego wytrawnego,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- łyżka czosnku w płatkach,
- łyżka tymianku,
- łyżeczka cukru brązowego,
- sól, pieprz ( do smaku - jak kto lubi ).

Wykonanie:


  1. Dzień wcześniej przygotowujemy mięso. Polędwiczkę myjemy, czyścimy, nacieramy odrobiną soli i pieprzem.
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę: łączymy musztardę, oliwę, miód i tymianek. Smarujemy polędwiczkę z każdej strony. Odkładamy do lodówki.
  3. Następnego dnia przygotowujemy duszone kurki. ( Można przygotować także dzień wcześniej i przed podaniem odgrzać ).
  4. Cebulę dowolnie kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem, solą, pieprzem i dusimy ok. 30 minut.
  5. W tym czasie dokładnie myjemy i czyścimy grzyby.
  6. Po tych 30 minutach do garnka dorzucamy kurki. Zalewamy winem. Doprawiamy tymiankiem i czosnkiem. Dusimy ok. 10 - 15 minut.
  7. W tym czasie kroimy polędwiczkę z plastry i grillujemy ( 5 - 7 minut max ).
  8. Polędwiczki układamy na kurkach - danie gotowe :).
  9. Do danie polecam świeżą bagietkę lub pieczone ziemniaczki :)

















Smacznego :)
K.


Przepis bierze udział w akcji Beatrice:

6 komentarzy:

  1. Na prawdę wyczarowałaś cudeńko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne danie! Bardzo dobrze, że wszędzie królują kurki, bo to pyszne jedzenie :)
    U mnie też jutro będą.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. kurki tymianek to moja smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda, fajne wykorzystanie kurek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*