piątek, 3 sierpnia 2012

Kasza gryczana z kurkami i pieczarkami

Obiadek wegetariański i dietetyczny.


Przygotowanie: < 30 minut




Składniki:

- ok. 1,5 szklanki bulionu,
- pół szklanki wina białego wytrawnego,
- ok. 200 g kurek,
- ok. 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 0 2 torebki kaszy gryczanej,
- sól, pieprz do smaku.


Wykonanie:


  1. Bulion wraz z winem podgrzewamy.
  2. Kurki czyścimy, pieczarki, cebulę i czosnek kroimy.
  3. Pieczarki, cebulę i czosnek wrzucamy do bulionu, gotujemy ok. 10 minut.
  4. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną.
  5. Dodajemy kurki i dusimy kolejne 10 minut.
  6. Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, przyprawiamy.
  7. Kaszę można podać posypaną koperkiem.








Smacznego :)
K.

Przepis bierze udział w akcji Beatrice:

4 komentarze:

  1. kasze gryczana uwielbiam! ten jej specyficzny zapach i smak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. i co więcej - bardzo syty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Wprost uwielbiam takie smaki!
    Pyszności u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Uwielbiam wszystko co jest w przepisie zawarte ;) kaszę gryczaną ponad wszystko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*