Przygotowanie: < 30 minut
Składniki:
- ok. 1,5 szklanki bulionu,- pół szklanki wina białego wytrawnego,
- ok. 200 g kurek,
- ok. 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 0 2 torebki kaszy gryczanej,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Bulion wraz z winem podgrzewamy.
- Kurki czyścimy, pieczarki, cebulę i czosnek kroimy.
- Pieczarki, cebulę i czosnek wrzucamy do bulionu, gotujemy ok. 10 minut.
- W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną.
- Dodajemy kurki i dusimy kolejne 10 minut.
- Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, przyprawiamy.
- Kaszę można podać posypaną koperkiem.
Smacznego :)
K.
Przepis bierze udział w akcji Beatrice:
kasze gryczana uwielbiam! ten jej specyficzny zapach i smak <3
OdpowiedzUsuńi co więcej - bardzo syty! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Wprost uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie:)
Pozdrawiam!
Pychota! Uwielbiam wszystko co jest w przepisie zawarte ;) kaszę gryczaną ponad wszystko!
OdpowiedzUsuń