piątek, 31 sierpnia 2012

Agrestowy dżem z cukinii

Eksperyment kulinarny. Na ogródku wyrosły spore cukinie i teraz mam zajęte popołudnia, aby je poprzerabiać.
Zaczynam od dżemu. Brzmi to dla mnie bardzo egzotycznie, jednak cukinia sama w sobie smaku nie ma, więc przechodzi takim smakiem galaretki jaki wybierzemy :).
Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni rezultatem :). Polecam :)



Przygotowanie: ok. 1,5 h

Składniki:


- 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie,
- 1,5 szklanki cukru ( użyłam brązowego ),
- 2 galaretki agrestowe,
- sok z 1/4 cytryny.

Wykonanie:


  1. Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy z kostkę.
  2. Posypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości ok. godziny.
  3. Następnie delikatnie rozdrabniam cukinię ( można też użyć blendera - ja planuję używać tego dżemu do muffinek itp., także chcę aby był z cząstkami, konkretny ).
  4. Wsypujemy galaretkę, gotujemy jeszcze z 5 min cały czas mieszając.
  5. Nakładamy do odparzonych słoików i odwracamy do góry dnem, aby się zawekowały.
Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji Myszy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*