Zaczynam od dżemu. Brzmi to dla mnie bardzo egzotycznie, jednak cukinia sama w sobie smaku nie ma, więc przechodzi takim smakiem galaretki jaki wybierzemy :).
Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni rezultatem :). Polecam :)
Przygotowanie: ok. 1,5 h
Składniki:
- 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie,
- 1,5 szklanki cukru ( użyłam brązowego ),
- 2 galaretki agrestowe,
- sok z 1/4 cytryny.
Wykonanie:
- Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy z kostkę.
- Posypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości ok. godziny.
- Następnie delikatnie rozdrabniam cukinię ( można też użyć blendera - ja planuję używać tego dżemu do muffinek itp., także chcę aby był z cząstkami, konkretny ).
- Wsypujemy galaretkę, gotujemy jeszcze z 5 min cały czas mieszając.
- Nakładamy do odparzonych słoików i odwracamy do góry dnem, aby się zawekowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*