Przygotowanie: ok. 40 minut
Wyrastanie ciasta: 24h
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki żytniej razowej,
- 50 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- szczypta brązowego cukru,
- 1/4 torebki drożdży instant,
- niecałe pół szklanki letniej wody,
- dowolne przyprawy,
- oliwa.
Sos:
- 1/2 puszki pomidorów pelati,
- bazylia, pieprz, czosnek - wg uznania
Wierzch:
dodatki dowolne, w tym przypadku:
- 2 mozzarelle light,
- chuda szynka,
- odrobina suchej krakowskiej,
- papryka,
- papryczka chilli,
- suszone pomidory,
- kurki,
- cebula.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąki mieszamy, dodajemy sól i cukier oraz przyprawy.
- W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 10 min.
- Do mąki dodajemy łyżeczkę oliwy, mieszamy, wlewamy rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy.
- Robimy kulkę, polewamy oliwą i chowamy ciasto do lodówki do wyrośnięcia na 24h.
Sos:
- Pomidory miksujemy razem z przyprawami.
- Można dodać tabasco dla smaku.
Pizza:
- Ciasto układamy na blaszce.
- Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
- Ciasto smarujemy sosem i układamy dowolne składniki. Wszystko przykrywamy mozzarellą.
Najlepszym dodatkiem okazały się papryczki chilli :)
Smacznego :)
K.
Przepis dodaję do akcji Green Plate:
to chyba zależy od preferencji, ja pewnie taką zjadłabym ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńsuper pokazane krok po kroku;)
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że pizza nigdy nie będzie dietetyczna, może być co najwyżej zdrowsza jak w tym przypadku, ale kalorycznie i tak będzie bomba ;) Ale w końcu nie jemy pizzy codziennie :)
OdpowiedzUsuńjedyne co w takiej pizzy jest niezdrowe i kaloryczne to wlasnie ser zolty bo jest strasznie tlusty. dlatego mozna nawet zamiast mozzarelli uzyc sera zółtego "Piórko", który ma tylko 3% tł. jak juz ktos chce całkowicie legalnie zjesc pizze z czystym sumieniem. jednak ostrzegam ze ten ser przez tak niska zaw. tł prawie sie nie roztapia i jest twardy.
OdpowiedzUsuńmozna go dostac w Carrefour albo Intermarche. cena ok 30zł/ kg
OdpowiedzUsuńHmm, średnio dietetyczna ta pizza. Widziałam online już lepsze przepisy, polecam modyfikować wg uzania. Ja np w ogóle nie użyłam mąki pszennej ani sera... W zamian zastąpiłam to sosem jogurtowym czosnkowym, zamiast szynki tuńczyk z wody, cebulka czerwona i kapary. Jak kto woli, z tymi kaloriami, ale ja akurat nie mogę sobie aktualnie pozwolić na taką ilość sera, także niestesty muszę odpuścić :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń