Przygotowanie: ok. 35 minut
Składniki:
(inspiracja)na 2 mniejsze porcje, lub jedną dużą
- 2 ząbki czosnku,
- pół sporej cebuli,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- 1 papryka ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej ),
- 0,5 szklanki quinoa,
- 1 szklanka bulionu warzywnego ( lub wody ),
- 1/4 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych papryczek jalapeno,
- puszka czarnej fasoli,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek dość drobno siekamy.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię.
- Gdy cebulka będzie zarumieniona dodajemy 0,5 szklanki quinoa, mieszamy i zalewamy bulionem.
- Przyprawy umieszczamy w moździerzu, ucieramy i dodajemy do dania. Mieszamy i przykrywamy.
- Gotujemy 15 minut i następnie 5 minut bez pokrywki mieszając.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy czarną fasolę.
- Doprawiamy i podajemy.
Smacznego :)
K.
Przepis dodaję do akcji Jasmine:
Parę słów o komosie ryżowej od autorki akcji:
- nie jest zbożem, lecz ma nasiona bogate w skrobię, co sprawia, że jest traktowana jak zboże,- to skarbnica witamin i minerałów,
- jest bogata w pełnowartościowe białko, może więc z powodzeniem stanowić doskonałą bazę do posiłków dla wegan oraz wegetarian ,
- zawiera więcej wapnia, niż mleko,
- nie zawiera glutenu (jest dobra dla alergików) ,
- była podstawowym posiłkiem Inków i Azteków,
- ma niski indeks glikemiczny - nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi ,
- nie powinny spożywać jej dzieci oraz osoby z problemami krążenia ze względu na zawartość saponiny ,
- wzmacnia nerki i osierdzie ,
- ma delikatny smak ,
- przyrządza się ją podobnie jak ryż (czas gotowania wynosi około 15minut) ,
- można ją nabyć w sklepach z żywnością ekologiczną.
Komosa zawsze mi się podobała, ale jeszcze nie miałem okazji jej spróbować, skoro jest taka dobra, to muszę się przejść do sklepu ze zdrową żywnością :)
OdpowiedzUsuńZnam, gotuję, lubię:)Fajne, zdrowe danie!
OdpowiedzUsuńPyszne, super danie, warto zrobic i spróbowac samemu:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam quinoę. Mniam! Fajnie dobrane składaniki.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Pyszna propozycja, bardzo lubię ziarna quinoa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzaintrygowałaś mnie tym daniem:) jeżeli zdeklarowany mięsożerca zachwalał, to ja swoim też muszę coś takie ugotować;)
OdpowiedzUsuńsmakowite danie! :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń