czwartek, 29 listopada 2012

"Chińczyk" z makaronem ryżowym

Poniższy wpis będzie kryptoreklamą Lidla. Nie, nie współpracuję z Lidlem, ale większość składników w nim kupiłam i bardzo polecam. Tak od siebie :).
To taki bardzo szybki obiad, który uwielbia mój Mężczyzna. Świetny na następny dzień do odgrzania w mikrofali w pracy.


Przygotowanie: ok. 15-20 minut



Składniki:

na 2 spore porcje

- polędwiczki z kurczaka, lub pierś w kurczaka - 400 - 500 g,
- mieszanka tajskich warzyw ( z lidla ) - pół opakowania,

- olej z pestek winogron ( lub sezamowy/arachidowy ) - 2 łyżki,
- indoezyjski sos sojowy ( z lidla - jest gęstszy i słodszy niż zwykły ) - 4 łyżki,
- 2 łyżeczki przyprawy curry ( akurat kupuję tylko Kotanyi ),
- 2 łyżeczki ostrej papryki,

- garść makaronu ryżowego, dowolnego.

- opcjonalnie do polania sos tajski słodko ostry.

Wykonanie:


  1. Warzywka przesypujemy na jedną patelnię.
  2. Kurczaka myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę.
  3. Na wysokiej patelni/woku podgrzewamy olej z sosem sojowym. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu.
  4. Dodajemy warzywa ( które już troszkę rozmarzły ). Posypujemy curry i papryką. Smażymy do całkowitego rozmrożenia i połączenia składników.
  5. W tym czasie gotujemy wodę i zalewamy makaron na około 3 minuty.
  6. Dodajemy do kurczaka z warzywami, mieszamy i podajemy.
Smacznego :)
K.


2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*