To taki bardzo szybki obiad, który uwielbia mój Mężczyzna. Świetny na następny dzień do odgrzania w mikrofali w pracy.
Przygotowanie: ok. 15-20 minut
Składniki:
na 2 spore porcje- polędwiczki z kurczaka, lub pierś w kurczaka - 400 - 500 g,
- mieszanka tajskich warzyw ( z lidla ) - pół opakowania,
- olej z pestek winogron ( lub sezamowy/arachidowy ) - 2 łyżki,
- indoezyjski sos sojowy ( z lidla - jest gęstszy i słodszy niż zwykły ) - 4 łyżki,
- 2 łyżeczki przyprawy curry ( akurat kupuję tylko Kotanyi ),
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- garść makaronu ryżowego, dowolnego.
- opcjonalnie do polania sos tajski słodko ostry.
Wykonanie:
- Warzywka przesypujemy na jedną patelnię.
- Kurczaka myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę.
- Na wysokiej patelni/woku podgrzewamy olej z sosem sojowym. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu.
- Dodajemy warzywa ( które już troszkę rozmarzły ). Posypujemy curry i papryką. Smażymy do całkowitego rozmrożenia i połączenia składników.
- W tym czasie gotujemy wodę i zalewamy makaron na około 3 minuty.
- Dodajemy do kurczaka z warzywami, mieszamy i podajemy.
Smacznego :)
K.
Lubię takie szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń