wtorek, 13 listopada 2012

Mięso w sosie z cebuli i zredukowanego czerwonego wina

czyli sposób na wykorzystanie resztek z rosołu.

Zawsze zostaje mi dużo mięsa. Całe tłuste, z przerostami zjada psiak, część chudego Mężczyzna do zupy i zawsze sporo zostaje. Najlepiej zrobić pierogi. Akurat niestety nie posiadam maszynki do mielenia mięsa ( nad czym ubolewam, bo nie kupuję gotowego mięsa mielonego ) i było późno, ja byłam mega zmęczona i potrzebowałam zrobić Mężczyźnie lunch do pracy na następny dzień. Na szybko powstało to o to danie :)


Przygotowanie: 20 minut



Składniki:

- 2 cebule,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli i cukru trzcinowego,
- 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
- 2 garści mięsa gotowanego ( może być różne ),
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


  1. Cebulę siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, posypujemy solą i pieprzem. I delikatnie karmelizujemy.
  3. Wlewamy czerwone wino i podgrzewamy do redukcji.
  4. Dodajemy pokrojone mięsko, mieszamy, doprawiamy.
Smacznego :)
K.


3 komentarze:

  1. Każdy nowy pomysł na mięso z rosołu jest mile widziany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na takie zwykłe mięso rosołowe. Jak dobrze, że nie masz tej maszynki do mięsa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania są najlepsze, proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*