Najlepiej smakuj na ciepło, najlepiej z lodami :).
Przepis pochodzi z bbc good food.
Przygotowanie: ok. 10 - 15 minut, pieczenie: 40 minut
Składniki:
na tortownicę o średnicy 21 cm- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2 łyżki drobnego brązowego cukru,
- 7 plastrów ananasa,
- 7 kandyzowanych wiśni,
- pół kostki miękkiego masła,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki syropu z ananasa z puszki,
- 100 g mąki ( ja użyłam żytnią jasną, akurat innej nie miałam ),
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja lubię ten z Marks&Spencer ),
- 2 jajka.
Wykonanie:
- Masło ubijamy z cukrem i smarujemy tortownicę ( szczelną ! ).
- Układamy ananasy i w środek każdego wkładamy wiśnię.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Resztę składników łączymy za pomocą miksera - bardzo dokładnie. Przekładamy na ananasy, wyrównujemy łyżką.
- Pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego :)
K.
Takie słoneczne ciacho :) Fajnie.
OdpowiedzUsuńo mamciu, jak to letnio wygląda!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, jest proste, a do tego bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW wakacje jadłam odwracane ciasto z ananasem - boskie było :) Twoje też wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń