środa, 28 listopada 2012

Ananasowe upside- down cake

Szybkie, smaczne ciasto. Proste w wykonaniu. Polecam :)
Najlepiej smakuj na ciepło, najlepiej z lodami :).
Przepis pochodzi z bbc good food.


Przygotowanie: ok. 10 - 15 minut, pieczenie: 40 minut



Składniki:

na tortownicę o średnicy 21 cm

- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2 łyżki drobnego brązowego cukru,

- 7 plastrów ananasa,
- 7 kandyzowanych wiśni,

- pół kostki miękkiego masła,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki syropu z ananasa z puszki,
- 100 g mąki ( ja użyłam żytnią jasną, akurat innej nie miałam ),
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja lubię ten z Marks&Spencer ),
- 2 jajka.

Wykonanie:


  1. Masło ubijamy z cukrem i smarujemy tortownicę ( szczelną ! ).
  2. Układamy ananasy i w środek każdego wkładamy wiśnię.
  3. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  4. Resztę składników łączymy za pomocą miksera - bardzo dokładnie. Przekładamy na ananasy, wyrównujemy łyżką.
  5. Pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego :)
K.



4 komentarze:

  1. Takie słoneczne ciacho :) Fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamciu, jak to letnio wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciasto, jest proste, a do tego bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W wakacje jadłam odwracane ciasto z ananasem - boskie było :) Twoje też wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*