Bardzo szybkie pierniczki i do tego smaczne. Niestety nie miałam foremek do tradycyjnych katarzynek, więc zrobiłam serduszka :)
W przyszłym tygodniu wracam z kolejnymi pierniczkami :)
Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 12- 15 minut.
Składniki:
- 200 g miodu,- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżeczki przypraw korzennych,
- 1 jajko,
- 400 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku do pieczenia wymieszać łyżką.
- Mąkę pomieszać z proszkiem i dodać do masy, wymieszać i wyrobić.
- Zagnieść dość twarde ciasto.
- Rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm: ja zrobiłam cieńsze.
- Blachę natłuszczyć i posypać mąką.
- Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut.
- Przestudzone włożyć do pojemnika i niech czekają na święta :)
Smacznego :)
K.
Świetny i szybki przepis na pierniczki :) Skuszę się i upiekę je w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńchyba się na nie skuszę:)
OdpowiedzUsuńŚliczne serduszka!
OdpowiedzUsuńRobiłam je, są przepyszne!
OdpowiedzUsuń