Przygotowanie: do 10 minut
Składniki:
- 1/3 kapusty pekińskiej,- pół średniej cebuli,
- pół jabłka,
- kawałek ( 1/3 ) świeżej papryki,
- kawałek ( 2/3 ) papryki marynowanej.
dressing:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki oregano,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Kapustę kroimy, posypujemy szczyptą soli i ugniatamy.
- Cebulę, jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty.
- Przygotowujemy dressing mieszając wszystkie składniki.
- Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :)
Najlepiej smakuje z pieczonym kurczakiem:
Smacznego :)
K.
Uwielbiam takie surówki. Spróbuję z dodatkiem papryki marynowanej, jak u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną :) Tylko mnie ten olej z pestek winogron zastanawia - w takiej sałatce i tak go nie czuć, a jest dość drogi, nie lepiej wykorzystać bezsmakowy olej rzepakowy? Osobiście żal mi tych drogich olejów do tego typu sałatek (poza tym rzepakowy i tak jest zdrowszy).
OdpowiedzUsuńZe względu na obecność kwasów omega 3 i 6 używam tego oleju z pestek winogron. A z reszta Pani Dietetyk pozwala nam tylko na taki olej + oliwę z oliwek i w kuchni innych tłuszczów już nie posiadam;)
Usuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńA ile tego oleju zużyjesz gruszko z fartuszka do takiej sałatki niewiele:)
OdpowiedzUsuńMi się wydaje że od czasu do czasu można sobie pozwolić:))))
Zawsze to coś innego.
pozdrawiam:)
To też racja :)
UsuńPyszna, idealna na obiad :)
OdpowiedzUsuń