sobota, 24 listopada 2012

Kocie łby wg Nigelli

Deser bardzo słodki, aż za słodki, ale wyglądający ciekawie :). No i robi się go chwilkę.
W smaku jednak bardziej odpowiada mi nasz polski blok czekoladowy na mleku w proszku.


Przygotowanie: ok. 10 - 15 minut, chłodzenie: od 2 h



Składniki:

- 125 g masła,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 230 g gorzkiej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,

- 200 g herbatników,
- 30 g siekanych migdałów,
- 2 szklanki pianek,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:






  1. Do rondelka wrzucamy masło, syrop z agawy i połamaną czekoladę. Na malutkim ogniu rozpuszczamy co jakiś czas mieszając.
  2. Herbatniki kruszymy ( ja to robię tłuczkiem ), pianki kroimy na mniejsze kawałeczki ( w oryginalnym przepisie są mini pianki ). Mieszamy z migdałami.
  3. Wszystko zalewamy rozpuszczoną czekoladą, zostawiając w rondelku ok. 0,5 szklanki.
  4. Mieszamy i wykładamy do naczynka. Polewamy pozostałą czekoladą. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 h.

Smacznego :)
K.

5 komentarzy:

  1. Witam! Wytypowałam Twój blog do wzięcia udziału a akcji "Liebster Blog" (www.sikorkasmakuje.pl/2012/11/liebster-blog.html#more) Zapraszam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. fenomenalne! czegoś takiego nie widziałam:) mam ochotę zrobić i posmakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te Twoje kocie łebki na pewno wypróbuje ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten przepis, robiłam raz i właśnie mi o nim przypomniałaś ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*