W smaku jednak bardziej odpowiada mi nasz polski blok czekoladowy na mleku w proszku.
Przygotowanie: ok. 10 - 15 minut, chłodzenie: od 2 h
Składniki:
- 125 g masła,- 3 łyżki syropu z agawy,
- 230 g gorzkiej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 200 g herbatników,
- 30 g siekanych migdałów,
- 2 szklanki pianek,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
- Do rondelka wrzucamy masło, syrop z agawy i połamaną czekoladę. Na malutkim ogniu rozpuszczamy co jakiś czas mieszając.
- Herbatniki kruszymy ( ja to robię tłuczkiem ), pianki kroimy na mniejsze kawałeczki ( w oryginalnym przepisie są mini pianki ). Mieszamy z migdałami.
- Wszystko zalewamy rozpuszczoną czekoladą, zostawiając w rondelku ok. 0,5 szklanki.
- Mieszamy i wykładamy do naczynka. Polewamy pozostałą czekoladą. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 h.
Smacznego :)
K.
Witam! Wytypowałam Twój blog do wzięcia udziału a akcji "Liebster Blog" (www.sikorkasmakuje.pl/2012/11/liebster-blog.html#more) Zapraszam serdecznie!
OdpowiedzUsuńfenomenalne! czegoś takiego nie widziałam:) mam ochotę zrobić i posmakować:)
OdpowiedzUsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńfajne te Twoje kocie łebki na pewno wypróbuje ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis, robiłam raz i właśnie mi o nim przypomniałaś ;)
OdpowiedzUsuń