sobota, 3 listopada 2012

Szybki budyniowy deser z bananami

Czasem każdego dopada pohalloweenowa wegetacja spowodowana małą ilością snu ( pies nie rozumie, że jeśli wyszedł na spacer przed 4 rano to o 7.30 już nie musi ) i sporą ilością wypitego alkoholu... Mężczyzna mój poczuł niedobór cukru. Miał ochotę na bitą śmietanę, niestety - nie było co ubijać... Szybko powstał krem budyniowy ze smażonymi bananami posypany siekanymi migdałami.
Super deser, polecam :)



Przygotowanie: 15-20 minut



Składniki:

( na 3 pucharki )

- 0,4 litra mleka 2,0 %,
- łyżeczka masła,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- 1,5 łyżki brązowego cukru,
- pół łyżeczki ekstraktu w wanilii,
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie,

- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 banany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- chlust rumu ( ok. 3 - 4 łyżek ) - użyłam kanaryjskiego, z miodem

- siekane migdały do posypania.

Wykonanie:


  1. Mleko z masłem ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.
  2. W tym czasie ucieramy jajko z cukrem. Jak uzyskamy gładką masę dodajemy ekstrakt i budyń. Chwilkę ucieramy na niskich obrotach.
  3. Z mleka ściągamy kożuch i wlewamy powoli ciągle mieszając do masy budyniowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  4. Przekładamy do pucharków.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło z brązowym cukrem. 
  6. Banany kroimy w plasterki lub kostkę. Wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
  7. Dodajemy sok z cytryny i rum. Mieszamy.
  8. Odstawiamy do przestygnięcia i następnie przekładamy do pucharków.
  9. Posypujemy migdałami.
  10. Jeśli nie zjemy od razu to przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
K.




2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*