Super deser, polecam :)
Przygotowanie: 15-20 minut
Składniki:
( na 3 pucharki )- 0,4 litra mleka 2,0 %,
- łyżeczka masła,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- 1,5 łyżki brązowego cukru,
- pół łyżeczki ekstraktu w wanilii,
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 banany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- chlust rumu ( ok. 3 - 4 łyżek ) - użyłam kanaryjskiego, z miodem
- siekane migdały do posypania.
Wykonanie:
- Mleko z masłem ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.
- W tym czasie ucieramy jajko z cukrem. Jak uzyskamy gładką masę dodajemy ekstrakt i budyń. Chwilkę ucieramy na niskich obrotach.
- Z mleka ściągamy kożuch i wlewamy powoli ciągle mieszając do masy budyniowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładamy do pucharków.
- Na patelni rozgrzewamy masło z brązowym cukrem.
- Banany kroimy w plasterki lub kostkę. Wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
- Dodajemy sok z cytryny i rum. Mieszamy.
- Odstawiamy do przestygnięcia i następnie przekładamy do pucharków.
- Posypujemy migdałami.
- Jeśli nie zjemy od razu to przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Fajny pomysł na taki deserek po obiedzie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszniutki musiał być ten deser:)
OdpowiedzUsuń