poniedziałek, 12 listopada 2012

Chleb z bazylią i suszonymi pomidorami

Pyszny, szybki chlebek znaleziony u Panny Malwinny. Bardzo nam smakował, będziemy do niego wracać :)


Przygotowanie: wyrabianie itp: 30 min, wyrastanie: 2h 20 min, pieczenie 30 minut.



Składniki:

- 250 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- garść drobno posiekanych listków bazylii,

- 8 g świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru,
- 30 ml letniej wody,

- 120 ml letniej wody,
- łyżka oliwy z oliwek ( najlepiej z zalewy z pomidorów ),
- 5-6 pokrojonych suszonych pomidorów.

- oliwa i mąka do wysmarowania i posypanie blachy.

Wykonanie:


  1. W misce łączymy mąkę, sól i bazylię.
  2. W mniejszej miseczce połamane drożdże posypujemy cukrem i polewamy 30 ml wody. Odstawiamy na 15-20 minut.
  3. Odstane drożdże wlewamy do mąki razem z oliwą, 120 ml wody i mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
  4. Przekładamy do naoliwionego naczynia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę ( najlepiej w ciepłe miejsce.
  5. Z ciasta formujemy dowolny bochenek. Układamy na naoliwionej blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  7. Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut.
Smacznego :)
K.







7 komentarzy:

  1. taki chlebuś nie mógł wyjść niedobry:) z takimi dodatkami? pierwsza klasa:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, z suszonymi pomidorami... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten chlebek i te suszone pomidory...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I wystarczy tylko masełko, i już nic nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i na pewno też tak smakował:) Suszone pomidory mnie uzależniają;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dopisuję go do mojej listy rzeczy do zrobienia;) Wygląda pysznie. A pomidory i bazylia to jedno z moich ulubionych połączeń;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, jeszcze ciepły musiał być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*