Przygotowanie: wyrabianie itp: 30 min, wyrastanie: 2h 20 min, pieczenie 30 minut.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,- łyżeczka soli,
- garść drobno posiekanych listków bazylii,
- 8 g świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru,
- 30 ml letniej wody,
- 120 ml letniej wody,
- łyżka oliwy z oliwek ( najlepiej z zalewy z pomidorów ),
- 5-6 pokrojonych suszonych pomidorów.
- oliwa i mąka do wysmarowania i posypanie blachy.
Wykonanie:
- W misce łączymy mąkę, sól i bazylię.
- W mniejszej miseczce połamane drożdże posypujemy cukrem i polewamy 30 ml wody. Odstawiamy na 15-20 minut.
- Odstane drożdże wlewamy do mąki razem z oliwą, 120 ml wody i mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Przekładamy do naoliwionego naczynia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę ( najlepiej w ciepłe miejsce.
- Z ciasta formujemy dowolny bochenek. Układamy na naoliwionej blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut.
Smacznego :)
K.
taki chlebuś nie mógł wyjść niedobry:) z takimi dodatkami? pierwsza klasa:D
OdpowiedzUsuńMmmmm, z suszonymi pomidorami... Pycha!
OdpowiedzUsuńCudny ten chlebek i te suszone pomidory...:-)
OdpowiedzUsuńI wystarczy tylko masełko, i już nic nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno też tak smakował:) Suszone pomidory mnie uzależniają;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dopisuję go do mojej listy rzeczy do zrobienia;) Wygląda pysznie. A pomidory i bazylia to jedno z moich ulubionych połączeń;)
OdpowiedzUsuńPiękny, jeszcze ciepły musiał być obłędny :)
OdpowiedzUsuń