Wracam do zdrowia, więc i do kuchni! Hurra :))))
Bardzo szybkie i proste w wykonaniu batoniki.
Polecam :)
Przygotowanie: 10 minut, pieczenie 20 minut.
Składniki:
- 100 g suszonej żurawiny,- 2 kawałeczki kandyzowanego imbiru,
- 3 łyżki siekanych migdałów,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 3 łyżki niesolonych, łuskanych pistacji,
- 3 łyżki sezamu ( można uprażyć ),
- 50 g musli orzechowego,
- 120 g otrębów granulowanych ( tu z porzeczką ),
- parę migdałów przekrojonych na pół,
- łyżka przyprawy do piernika,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 100 ml miodu płynnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki zimnego masła.
Wykonanie:
- Żurawinę i imbir posiekać.
- Wszystkie sypkie składniki pomieszać w misce.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jedną większą blaszkę, lub dwie mniejsze przykryć papierem do pieczenia.
- W rondelku zagotować ( na malutkim ogniu ) cukier, miód i sok cytryny.
- Gdy wszystko ładnie się połączy dodać masło. Mieszać cały czas do rozpuszczenia.
- Polać składniki sypkie, pomieszać i wyłożyć na blaszkę/i.
- Piec 20 minut.
- Po przestudzeniu pokroić w kawałki.
Smacznego :)
K.
ale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ulubione!
OdpowiedzUsuńTeraz zapakować je tylko do torebki i można ruszać w drogę;) Pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Robię podobne w formie ciasteczek:)
OdpowiedzUsuńNie wiem, od jak dawna chcę przygotować już swoje batoniki... Wyglądają smacznie!
OdpowiedzUsuńMój Mąż dałby się za takie pokroić. Uwielbia żurawinę! Oj, chyba muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń