piątek, 9 listopada 2012

Ciasteczka brownie

Cudne, proste w przygotowaniu i przepyszne - takie truflobrownie :).
Mój Mężczyzna nie lubi czekolady, lecz powiedział, że dobre :)))). A poza tym zawsze parę buziek jest do wykarmienia :)
Polecam :)



Przygotowanie: 15 minut, pieczenie 10 minut, odstanie masy - minimum kilka godzin



Składniki:

źródło przepisu

- pół kostki masła ( 100 g ),
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 200 g ),

- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki kakao,

- 3 średnie jajka,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,

- cukier puder do obtoczenia.

Wykonanie:















  1. W rondelku na malutkim ogniu rozpuszczamy masło. Ściągamy z ognia i dodajmy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy ( w okresie jesienno - zimowym wystarczy wynieść na parę minut na balkon ).
  2. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Rozdzielamy białka od żółtek.
  4. Białka ubijamy na sztywno. 
  5. Gdy będą ubite stopniowo dodajemy cukier, a następnie stopniowo dodajmy żółtka ciągle ucierając.
  6. Odkładamy mikser, bierzemy wystudzoną czekoladę. Przelewamy do masy i dokładnie mieszamy łyżką.
  7. Następnie przesypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy.
  8. Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin.
  9. Po wyjęciu z masy z lodówki nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  10. Z masy lepimy niewielkie kilku, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Pieczemy ok. 10 min.
Smacznego :)
K.





8 komentarzy:

  1. cudne:)
    mnie by na pewno zadowoliły:D
    Czekoladę kocham, duuuużo czekolady;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. Czekoladowe ciacha mówią same za siebie.
    A ja informuję, że wytypowałam Twój blog do Liebster Blog, szczegóły tutaj http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-i-mag-wyrozniona.html, pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam:) Widzę, że nie ja pierwsza;) http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam bardzo :). To miłe :). Wieczorkiem się tym zajmę :*

      Usuń
  4. robiłam kiedyś bardzo podobne. są przeprzepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*