To pierwsza wersja i pierwszy dzień pierniczków. Jutro wracam z kolejnymi :)
Przygotowanie: 30 - 60 minut - zagniatanie ciasta, od 2h odstanie w lodówce, ok. 2 - 3 h wycinanie, wałkowanie, pieczenie
Składniki:
powtarzam za przepisem z Moje Gotowanie- 500 g miodu,
- 250 g masła,
- 120 g cukru.
- łyżka wody,
- 2 torebki przyprawy do piernika,
- 4 jajka,
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- mąka do podsypywania.
Wykonanie:
- Miód z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła.
- W rondelku obok rozpuszczamy cukier z odrobiną wody. Dolewamy do miodu z masłem.
- Do garnka wrzucamy przyprawę do piernika i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia - najlepiej n chwilę na balkon.
- Jajka ubijamy ( razem ). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Dodajemy przestudzony miód z masłem i cukrem.
- Wyrabiamy ciasto. Ja wstępnie wyrobione ciasto dzielę na kilka części. Każdą bardzo dokładnie wyrabiam, zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na minimum 2 godziny.
- Stolnicę/blat posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Wycinmy dowolne kształty.
- Ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 15-20 minut w zależności od wielkości pierniczków.
- Wystudzone chowamy do puszki/pudełka i odstawiamy na 3-4 tygodnie. Potem dekorujemy.
Smacznego :)
ale zapachniało świętami:)
OdpowiedzUsuńja tez będę musiała wziąć się za pierniczki, synkowi trzeba upiec do przedszkola:)
Jakie ładniutkie:)
OdpowiedzUsuńIdealne na jesienne wieczory:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smaczny czas :)
OdpowiedzUsuńpiękna sterta :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. Uuwielbiam pierniczki :)
OdpowiedzUsuń