piątek, 16 listopada 2012

Bananowe muffiny z kardamonem i nadzieniem krówkowym

Kolejny sposób na przejrzałe banany. Bardzo smaczny sposób. Staram się nie używać gotowych nadzień, jednak na zakupach M. zobaczył tę puszkę z krówką i mu się spodobała, więc wzięliśmy :)


Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie 25 - 30 minut



Składniki:


suche:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g mąki żytniej razowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka kardamonu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 100 g cukru muscovado.

mokre:
- 3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- 120 ml oleju.

- masa krówkowa jako nadzienie.

Wykonanie:


  1. W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre.
  2. Mokre przelewamy do suchych i mieszamy - tylko do połączenia składników.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  4. Blachę na muffiny wykładamy papilotkami.
  5. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy krówkowej i po łyżce ciasta.
  6. Pieczemy ok. 25- 30 minut.
Smacznego :)
K.


6 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam, jak smakują :) Banany, kardamon... Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, ale muszą być pyszne! I słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobraziłem sobie tę wypływającą masę krówkową, obłęd ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masą krówkową muszą smakować doskonale! I jeszcze banany...mmm!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*