piątek, 2 listopada 2012

Kokosowy pudding z tapioką

Pierwszy raz użyłam tapioki, a dokładnie granulatu z tapioki. Bardzo mi smakowało, bo lubię dziecięce kaszki. Mężczyzna zjadł, ale polewa bardziej mu podeszła ( w końcu Mangomaniak ;) ). Będę dalej kombinować tapiokowo :)

Jeszcze jedno. Kupiłam dziś oszukany brązowy cukier!!! :(. Trzeba jednak zawsze czytać etykiety. Tu skład: cukier, karmel. Firmy Diamant. No cóż, będzie do wypieków, a do sklepu ponownie trzeba jechać i nie robić na szybko zakupów! ( z tego co wiem, ta firma ma cukier trzcinowy, to wina mojej gapowatości ).


Przygotowanie: ok. 40 minut + namoczenie ok. 1h



Składniki:

- pół szklanki granulatu z tapioki,
- 1 szklanka mleka 2,0 %,

- 1 szklanka mleka 2,0 %,
- puszka 400 ml mleka kokosowego,
- łyżka ksylitolu,
- 1,5 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,

- 1 duże mango ( tu waga ok. 0,8 kg ),
- 1 brzoskwinia,
- 1 limonka.

Wykonanie:


  1. Tapiokę namaczamy w mleku. Odstawiamy na minimum godzinkę.
  2. Do garnka wlewamy mleko, mleko kokosowe, cukier, wiórki i namoczoną tapiokę.
  3. Stawiamy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Pudding będzie gotowy po około 25 minutach na ogniu.
  4. Przekładamy do pucharków, studzimy. Przechowujemy w lodówce.
  5. Po wystygnięciu przygotowujemy mus: miksujemy w blenderze obrane mango, brzoskwinię i sok z limonki. Nakładamy na pudding. Posypujemy wiórkami.
  6. Z podanej ilości wychodzi 4-5 pucharków. Przechowujemy w lodówce.



Smacznego :)
K.

3 komentarze:

  1. Po królewsku :) Bardzo podoba mi się ten przepis, trzeba będzie wykorzystać na jakieś śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelka! Też muszę w końcu kupić tapiokę. Pokombinuję z puddingiem bez mleka.
    Zielaczku, pisałam maila, ale nie odpowiedziałaś (może wpadł do spamów?). Mam dla Ciebie czarnuszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, z mango doskonale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*