Przygotowanie: ok. 30 minut + pieczenie 60 minut
Składniki:
na formę 30 cmkruche ciasto:
- 80 - 100 g pokruszonych pierniczków ( przepis tu ),
- 170 g mąki krupczatki,
- szczypta soli,
- 40 g cukru,
- 90 g miękkiego masła,
- 30 ml oleju,
masa marcepanowa:
- 100 g mielonych migdałów,
- 100 g cukru pudru,
- 1 białko,
wierzch:
- 3 jabłka szara reneta,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania,
- 100 g konfitury morelowej,
- 2 łyżki soku jabłkowego,
- pistacje niesolone.
Wykonanie:
- Przygotowujemy ciasto do wyłożenia spodu. Kruszymy pierniczki ( lub ciasteczka cynamonowe ), dodajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. Dodajemy masło i olej i wyrabiamy. Lepimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
- Przygotowujemy masę marcepanową: mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy białko i wyrabiamy. Odstawiamy.
- Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w ćwiartki a potem w plasterki.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Formę do tarty natłuszczamy i posypujemy kaszą manną/bułką tartą.
- Dokładnie wykładamy ją kruchym ciastem.
- Masę marcepanową wałkujemy ( na cukrze pudrze ) i wykładamy nią ciasto.
- W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
- Na masie marcepanowej rozkładamy jabłka, polewamy j masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 60 min.
- Pod koniec pieczenia w rondelku podgrzewamy konfiturę morelową z sokiem jabłkowym. Ciepłą nakładamy na ciasto wyjęte prosto z piekarnika. Posypujemy pistacjami i odkładamy do wystudzenia.
Smacznego :)
K.
Znakomite smakowe połączenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie. A szara reneta to moje ulubione jabłka :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta. Ja jestem tylko ciekawa, gdzie udało Ci się dostać niesolone pistacje, bo u mnie wszędzie tylko solone niestety...:-(
OdpowiedzUsuńtu kupuję: http://allegro.pl/orzechy-pistacje-luskane-100g-swiat-smakow-i2825553051.html
UsuńSą rewelacyjne.
Palce lizać:)
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej lubię marcepan - mam nawet trochę w zanadrzu, więc zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń