wtorek, 27 listopada 2012

Marcepanowa tarta z jabłkami

Przepis wycięty z gazety, bardzo przeze mnie zmieniony. Tarta słodka, ale bardzo smaczna. Polecam :)



Przygotowanie: ok. 30 minut + pieczenie 60 minut

Składniki:

na formę 30 cm

kruche ciasto:
- 80 - 100 g pokruszonych pierniczków ( przepis tu ),
- 170 g mąki krupczatki,
- szczypta soli,
- 40 g cukru,
- 90 g miękkiego masła,
- 30 ml oleju,

masa marcepanowa:
- 100 g mielonych migdałów,
- 100 g cukru pudru,
- 1 białko,

wierzch:
- 3 jabłka szara reneta,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania,

- 100 g konfitury morelowej,
- 2 łyżki soku jabłkowego,

- pistacje niesolone.

Wykonanie:


  1. Przygotowujemy ciasto do wyłożenia spodu. Kruszymy pierniczki ( lub ciasteczka cynamonowe ), dodajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. Dodajemy masło i olej i wyrabiamy. Lepimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
  2. Przygotowujemy masę marcepanową: mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy białko i wyrabiamy. Odstawiamy.
  3. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w ćwiartki a potem w plasterki.
  4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  5. Formę do tarty natłuszczamy i posypujemy kaszą manną/bułką tartą.
  6. Dokładnie wykładamy ją kruchym ciastem.
  7. Masę marcepanową wałkujemy ( na cukrze pudrze ) i wykładamy nią ciasto.
  8. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
  9. Na masie marcepanowej rozkładamy jabłka, polewamy j masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 60 min.
  11. Pod koniec pieczenia w rondelku podgrzewamy konfiturę morelową z sokiem jabłkowym. Ciepłą nakładamy na ciasto wyjęte prosto z piekarnika. Posypujemy pistacjami i odkładamy do wystudzenia.
Smacznego :)
K.



6 komentarzy:

  1. Znakomite smakowe połączenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie. A szara reneta to moje ulubione jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna tarta. Ja jestem tylko ciekawa, gdzie udało Ci się dostać niesolone pistacje, bo u mnie wszędzie tylko solone niestety...:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu kupuję: http://allegro.pl/orzechy-pistacje-luskane-100g-swiat-smakow-i2825553051.html
      Są rewelacyjne.

      Usuń
  4. Coraz bardziej lubię marcepan - mam nawet trochę w zanadrzu, więc zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*