czwartek, 22 listopada 2012

Katarzynki, czyli szybkie pierniczki

Przepis z MW, oczywiście jak zawsze niezawodnych!
Bardzo szybkie pierniczki i do tego smaczne. Niestety nie miałam foremek do tradycyjnych katarzynek, więc zrobiłam serduszka :)
W przyszłym tygodniu wracam z kolejnymi pierniczkami :)


Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 12- 15 minut.



Składniki:

- 200 g miodu,
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżeczki przypraw korzennych,
- 1 jajko,
- 400 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:


  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku do pieczenia wymieszać łyżką.
  3. Mąkę pomieszać z proszkiem i dodać do masy, wymieszać i wyrobić.
  4. Zagnieść dość twarde ciasto.
  5. Rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm: ja zrobiłam cieńsze. 
  6. Blachę natłuszczyć i posypać mąką.
  7. Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut.
  8. Przestudzone włożyć do pojemnika i niech czekają na święta :)
Smacznego :)
K.



4 komentarze:

  1. Świetny i szybki przepis na pierniczki :) Skuszę się i upiekę je w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*